Najnovije

Srbija prodaje sve više oružja, nećete verovati ko je među najvećim kupcima

Izvoz naoružanja i vojne opreme porastao je za 13,9 odsto.

Nora (Foto: Ministarstvo odbrane)

Među najvećim kupcima oružja iz Srbije su UAE i Amerika.

- Od ukupne proizvodnje, preko 90 procenata mi izvozimo što se tiče vojne opreme. Izvozimo mb svih kalibara, rb granata, rb raketa, sisteme za vazduhoplovstvo, podizvođača za Lastu - navodi Života Vučić iz "Prve petoletke – namenska" iz Trstenika.

Aleksandar Lijaković, pomoćnik generalnog direktora JP "Jugoimport SDPR", napominje da je prvi tehnološki prodor razvoj artiljerijskih sistema, složenih borbenih sistema, zatim proizvodnja i razvoj oklopnih vozila.

- "Nora" i "lazar" polako ulaze u sastav Vojske Srbije. Sistem "nora" smo prodali u nekoliko zamalja u svetu. Ono što je takođe značajno, jesu tehnološki prodori u oblasti raketne artiljerije, zatim vođenih raketa sistemi "alas" - ističe Lijaković.

Isto kao u britanskoj vojsci

Prate se svetski trendovi, kažu u Ministarstvu odbrane. Kada je reč o glavnim projektima, isti su kao, na primer, u britanskoj vojsci.

- Tri ključna projekta njihove kopnene vojske za ovu godinu su komplet zaštitne balističke opreme za vojnika, zatim razne besposadne platforme i treća ključna stvar je modernizovano vozilo za prevoz pešadije. Sva ta tri projekta i mi radimo - ukazuje general-major dr Mladen Vuruna, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane.

Sve više se trguje oružjem, i u svetu i u regionu.

Izvoz najviše u UAE i SAD

- Prema našim analizama, budžeti za opremanje u regionu prošle godine su porasli 2,2 puta. Projekti opremanja kapitalnim sistemima naoružanja rastu kao pečurke u okruženju i tiču se uglavnom vazduhoplovnih sistema. Lovci su, dakle, glavna tema u većini zemalja u okruženju, a zatim sistemi KOV, pre svega oklopna vozila točkaši. U tom smislu mi sledimo trendove - rekao je pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović.

Prošle godine glavne izvozne destinacije bile su UAE, SAD, Saudijska Arabija, Bugarska i Egipat, a uvozi se najviše iz BiH, Belgije, Slovačke, Bugarske i Rusije.

Prošle godine je ostvaren izvoz NVO od preko pola milijarde dolara, a uvoz je četiri puta manji.

Najnovija tehnološka dostignuća iz ove oblasti biće predstavljena na Devetom međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2019" krajem juna u Beogradu.

Pročitajte OVDE sve o moćnom oružju srpske pešadije.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA