Najnovije

SVE JE SREĐENO! AMERI PONOVO MRSE KONCE NA BALKANU: Severna Makedonija postaje 30. članica NATO-a!

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio da će Republika Severna Makedonija uz podršku SAD i zemalja saveznica uskoro postati 30. član alijanse.

Makedonci (Foto: Jutjub)

- Republika Makedonija je ove godine potpisala Protokol o članstvu i uskoro će uz vašu podršku postati 30. članica. NATO vrata ostaju otvorena. Ono što je počelo 1949. sa 12 članova je bila moćna sila za mir, savez kome se drugi žele pridružiti. To pokazuje istorijski uspeh NATO - rekao je Stoltenbeg u obraćanju američkom Kongresu.

Međutim, kako je navedeno, uspeh iz prošlosti nije garancija za uspeh u budućnosti, dok se NATO suočava sa mnogim izazovima.

- Moramo biti iskreni, na obe strane Atlantika, postavljaju se pitanja o snazi našeg partnerstva. Postoje razlike, mi smo saveznici mnogih različitih nacija, sa različitim geografijama, istorijom i političkim strankama, republikancima i demokratima, konzervativcima i radnicima, nezavisnim, zelenim i mnogim drugim – rekao je Stoltenberg, preneli su makedonski mediji.

Ovo je demokratija, kazao je i istakao da otvorena diskusija i različita pitanja nisu znak slabosti, već obrnuto, znak moći.

-Za njega ne bismo trebali biti iznenađeni kada vidimo razlike između naših zemalja. Postoje neslaganja o pitanjima kao što su trgovina, energija, klimatske promene i iranski nuklearni sporazum. To su ozbiljni problemi i nesuglasice - rekao je Stoltenberg.

-Ali, kao što je napomenuto, snaga NATO-a je da su se, pored razlika, saveznici uvek pridružili osnovnom zadatku - međusobnoj zaštiti, zaštiti jedni druge i zaštiti svoje građane, rekao je Stoltenberg.

Biće rata?! Netanijahu upozorava na nove sukobe! Više o tome pročitajte OVDE

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Makedonija ulazi u NATO. 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA