Najnovije

VATROMET OKO TRIPOLIJA! GRANATE I DETONACIJE RAZBIJAJU NOĆNU TMINU! Haftarove snage nezaustavljivo jurišaju na južne kapije grada (VIDEO)

U blizini Tripolija izbili su novi sukobi između provladinih i pobunjeničkih snaga sa istoka Libije, koje prevodi komandant Kalifa Haftar. Kako navodi Bi-Bi-Si, pozivajući se na izveštaje sa terena, sukobi između Haftarovih i provladnih snaga vode se u tri predrađa na jugu Tripolija, gde je sedište međunarodno priznate vlade.

Borac Haftarove LNA (Foto: Jutjub)

Snage UN u prestonici zemlje su u povišenom stanju pripravnosti. Međunarodno nepriznata Libijska nacionalna armija (LNA) saopštila je da je preuzela kontrolu nad aerodromom u predgrađu prestonice Tripolija.

Ahmed Mismari, portparol snaga lojalnih lideru međunarodno nepriznate administracije Kalife Haftara, rekao je i da su pripadnici LNA preuzeli kontroilu nad dva grada u blizini Tripolija - Tarhuanom i Azizijom, prenosi Rojters.

Mismari je naveo i da je pet pripadnika LNA poginulo u borbama sa snagama lojalnim premijeru Fajezu Seraju, koga priznaje međunarodna zajednica.

Kako je javio AP, snage premijera Seraja juče su saopštile da su zarobile 100 vojnika lojalnih Haftaru i da planiraju da izvrše vazdušni udar na njegove položaje. AP navodi da je do eskalacije nasilja došlo kada su snage LNA lojalne Haftaru krenule u ofanzivu ka zapadu Libije.

Haftar je svoje snage doveo do Tripolija, koji kontoliše Predsednički savet i vlada nacionalnog jedinstva na čelu sa premijerom Sajedom. Snage pod kontrolom Sajeda imaju podršku SAD. Haftarova vojska je navela da su njeni vojnici zauzeli i oblast Vadi el-Rabeja, južno od Tripolija, usred sukoba s rivalskim formacijama, navodi Asošiejted pres.

Glavni aerodrom u Tripoliju nije u funkciji od 2014. godine kada je njegov veći deo uništen u borbama. Međunarodno priznata vlada u Tripoliju, formacije koje je podržavaju i Ujedinjene nacije za sada nisu komentarisali navodno zauzimanje aerodroma.

Dejstva Haftarovih snaga podstiču strahovanja od njihovog širokog obračuna sa raznim formacijama. Takav sukob mogao bi da dovede do najvećeg talasa nasilja od 2011. godine, kada je svrgnut, a ubrzo i ubijen, dugogodišnji libijski lider Moamer Gadafi.

U Libiji posle ubistva Gadafija vlada haos, a zemljom upravljaju dve vlade. Međunarodno priznatu vladu u Tripoliju predvodi Fajez al Saradž, dok je Haftar na čelu druge, u Bengaziju. Haftarovu vojsku čine oficiri i vojnici koji su napustili redovnu libijsku vojsku za vreme Gadafija.

Pogledajte OVDE šta je ajatolah Ali Hamnei poručio Iračanima.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

LNA nadire žestoko prema libijskoj prestonici

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA