Najnovije

IRAN ĆE OD SADA ČUVATI NEBO IRAKA! Amerikance će oterati kad tad, ali Irance nešto drugo plaši mnogo više! (VIDEO)

Iran i Irak dogovorili su saradnju u oblasti protivvazdušne odbrane kako bi se borili protiv izazova sa kojima se suočavaju njihovi vazdušni prostori, izjavio je novinarima 7. aprila glavnokomandujući generalštaba iranskih oružanih snaga general-pukovnik Mohamad Bakeri.

Iranski pilot (Foto: Jutjub)

- Dogovoreno je da sektori vazdušne odbrane zemalja rade zajedno i da se u tom pogledu napravi više koordinacije - izjavio je general major Bakeri.

Bakeri je objasnio da je ova koordinacija usmerena na suočavanje sa bilo kakvim vazdušnim pretnjama koje mogu doći sa zapadnih granica Irana. Iranski komandant je verovatno mislio na Izrael. Mnogi stručnjaci smatraju da će Izraelske vazduhoplovne snage (IAF) morati da prođu kroz irački vazdušni prostor, ako ikada žele da zauzmu položaje u Iranu.

Snage iračke protivvazdušne odbrane izgubile su svu svoju opremu tokom invazije pod američkim vođstvom 2003. godine. Sada snage imaju samo 24 ruskih “Pancir-S1” i 8 američkih “TVK-1 Avendžer” sistema protivvazdušne odbrane. Ovi sistemi ne pokrivaju vazdušni prostor Iraka i ne mogu presresti ciljeve koji lete na velikoj visini. Ovo objašnjava značaj novog sporazuma sa Iranom, koji bi mogao da poveća sposobnosti iračkih vazduhoplovnih snaga.

Irački komandant, general-pukovnik Ganimi, doputovao je u Teheran kao deo delegacije koja je pratila iračkog premijera Adela Abdul-Mahdija. Prvog dana posete, delegacija se sastala sa iranskim vrhovnim vođom Ali Hameneijem.

Tokom sastanka, Hamenei je rekao iračkoj delegaciji da treba što je pre moguće proterati američke snage iz Iraka. Zahtev je stigao u trenutku kada SAD rade na etiketiranju iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC) kao terorističke organizacije.

Novi iransko-irački sporazum i Hameneijev zahtev ukazuju da Teheran planira da se suprotstavi američko-izraelskom pritisku jačanjem odnosa sa susedima i regionalnim saveznicima. Islamska Republika Iran napravila je slične korake kada je američki predsednik Donald Tramp napustio nuklearni sporazum prošle godine.

Ubijen turski vojnik u Latakiji. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Turska i Iran učestvuju u zajedničkim vojnim operacijama protiv PKK i Kurda u severoistočnom Iraku, tj. Iračkom Kurdistanu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA