Najnovije

UZDIZANJE PERSIJE! U INAT AMERICI I IZRAELCIMA: Iran pored vojne baze i luke u Siriji gradi i ovo?! U priču uključen i Irak!

Islamska Republika Iran traži nove načine da poveže svoj glavni grad, Teheran, sa sirijskim Damaskom i iračkim Bagdadom. Jedna od predloženih akcija koje preduzimaju kako bi se to ostvarilo je izgradnja novih autoputeva i železničkih mreža koji bi povezali Siriju sa Iranom preko Iraka.

Iranke obeležavaju godišnjicu Islamske revolucije (Foto: Jutjub)

Potpredsednik Irana Ešak Jahangiri naglasio je odlučnost svoje zemlje da izgradi nove puteve i železnice kako bi povezao države Persijskog zaliva sa Sirijom i mediteranskim regionom.

- Iran koji razume političke i ekonomske uslove i razvoj događaja veruje da će biti obezbeđeni potrebni kapaciteti za saradnju u prenošenju električne energije i izgradnji puteva i sl. I nadamo se da će prepreke biti uklonjene kroz prisustvo privatnog sektora - kaže Jahangiri, obraćajući se u nedelju na zajedničkom Iransko-iračkom ekonomsko-trgovinskom forumu u Teheranu.

On je napomenuo da je izgradnja pruge Šalamčeh-Basra jedan od dogovora sklopljenih tokom nedavne posete iračke delegacije Iranu. Jahangiri je naglasio važnost izgradnje prekograničnog autoputa između dve zemlje kako bi se podstakla trgovina i ekonomije, uz istovremenu zaštitu njihovih interesa u regionu.

- Povezaćemo Persijski zaliv od Iraka do Sirije i Mediterana železnicom i putevima - rekao je Jahangiri.

Projekat železničke pruge Šalamčeh-Basra koštao je oko 2,22 milijarde rijala i nakon implementacije će povezati iransku železnicu sa Sirijom preko Iraka.

Generalni direktor Odeljenja za železnice i tehničke strukture Železnica Islamske Republike Iran (RAI) Mohamad Musavi rekao je u decembru da će Iran izgraditi pokretni železnički most preko reke Arvand kao deo 35-kilometarskog železničkog projekta Šalamčeh-Basra za povezivanje železničke mreže Iran-Irak. Pored svojih projekata za železnice i autoputeve, Iran takođe planira izgradnju mornaričke baze u zapadnoj Siriji.

Iako se o tome još uvek priča, ideja da Iran ima pristup Mediteranu mogao bi izazvati više vazdušnih napada Izraela.

Iran će od sada čuvati vazdušni prostor iznad Iraka. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Izraelski vazdušni napadi na Siriju. Kakvi su efekti, a kakve posledice?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA