Najnovije

AMERIČKI PROTIVUDARAC: Pentagon raspoređuje satelite za obaranje ruskih hipersoničnih raketa

Podsekretar odbrane SAD-a DŽon Rud najavio je da Pentagon planira da počne da koristi “jeftine” senzore u Zemljinoj niskoj orbiti, sposobne da otkriju i pokrenu lansiranje hipersoničnih projektila.

Ilustracija (Foto: RIA)

To je saopšteno tokom rasprave u Komitetu za oružane snage Senata SAD, gde je Rud odgovorio na pitanja o tome kako se SAD bore protiv hipersoničnog oružja.

Istovremeno, podsekretar nije dao detalje o tome kako Pentagon planira da sruši rakete, ističući da vojska radi na razvijanju načina da se utiče na njih tokom leta.

Tokom rasprave posvećene vojnim budžetskim zahtevima, Rud je posebno ukazao na potrebu razvijanja “hipersonične raketne odbrane”, opravdavajući to time što i Rusija i Kina razvijaju sofisticirano oružje, uključujući hipersonična klizna vozila (HGV). Podsekretar je napomenuo da su takve rakete sposobne za manevrisanje u atmosferi, čineći njihove putanje nepredvidivim za tradicionalnu odbranu.

Ruski predsednik Vladimir Putin predstavio je 3M22 cirkonsku hipersoničnu raketu (SS-N-33), otkrivajući da oprema može da dostigne impresivnu brzinu od 9 maha i napadne mete kako na moru tako i na zemlji na udaljenosti do 1.000 kilometara.

U međuvremenu, ruska podmornička flota, opremljena hipersoničnim raketama, biće u punoj borbenoj spremnosti 2024. godine, kažu podaci američke obaveštajne službe.

Prema CNBS-ovom kanalu, pozivajući se na vojne izveštaje, kako bi ojačala svoju podmorsku flotu u roku od šest godina, Rusija je smanjila potrošnju na modernizaciju površinske flote.

Pored toga, mediji naglašavaju da će do 2024. godine broj novih ruskih podmornica biti povećan na osam.

Ovo su brodovi klase Borej 2 ili Borej-A, četvrte generacije. Svaki od njih je sposoban da nosi 20 raketa Bulava sa nuklearnim i hipersoničnim bojevim glavama. Tako, prema CNBS-u, samo jedna podmornica Borei 2 mogla bi da lansira 200 raketa – pretnja koju SAD sada ne mogu da izbegnu.

Ranije su isti mediji izveštavali da će hipersonične rakete Kinžal i sistemi Avangard ući u službu Vojske Rusije do 2020. godine.

Teroristi tvrde da su ubili dva ruska vojnika. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA