Najnovije

"RUSI UŠLI U ESTONIJU, NATO U POKRETU": Ugledna nemačka TV objavila mogući scenario, javnost u neverici!

- Zajedno sa evropskim i nemačkim saveznicima, američka vojska se trenutno kreće kopnenim, vazdušnim i morskim putevima do Estonije da isteraju ruske snage, koje su ponovo izvršile invaziju kao na Krimu - objavio je u četvrtak uveče zabrinutim glasom Klaus Kleber, voditelj ugledne analitičke emisije nacionalnog emitera ZDF.

Padobranci Rusije (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

Ovo, međutim, nije bila pro-NATO propaganda, niti je nemačka televizija želela da privuče pažnju publike, piše RT. Dok su milioni gledaoca s tenzijom i nevericom posmatrali prenos, voditelj je otkrio da je u pitanju mogući scenario.

- Ne brinite, ovo nije istina. Ovo je samo izmišljeni scenario, ali veoma realističan – rekao je on.

Kleber, jedno od najvećih imena u nemačkim medijima, objasnio je potom da je lažna vest napravljena kako bi javnost osvestila da je pretnja rata veoma moguća.

U tom slučaju Nemačka morala da brani čak i najmanje saveznike, uključujući Estoniju, rekao je Kleber, dodajući da se takođe pokazalo da bi takva vest bila iznenađenje za javnost.

- Problem s NATO-om danas je što deluje krhkije danas na svoj 70. rođendan nego bilo kad u svojoj istoriji. Tokom koje je to bila uspešna priča bez presedana – rekao je voditelj, nakon čega je ukratko izložio istorijat alijanse, od osnivanja nakon Drugog svetkog rata, preko spoljnih sukoba s Rusijom do unutrašnjih povezanih sa “reformama” američkog predsednika Donalda Trampa.

Iako je televizija prenela izmišljeni scenario postoji, kako je Kleber ukazao, realna mogućnost da takva vest osvane na malim ekranima. NATO se proteklih 70 godina fokusirao na odbranu od Rusije, ali u moderno doba više se usmerava ka Istoku, preciznije Kini, koja je najveći trgovinski partner Nemačke.

Iako je Trampova administracija bila usmerena ka Kini od starta, Evropa je tek nedavno počela da je posmatra kao potencijalnu stratešku pretnju. Iako još nije poznato kakvu bi tu ulogu NATO mogao imati, s obzirom na geografska ograničenja, bezbednosni stručnjaci ukazuju da kineska politika utiče ne samo na SAD već i na Evropu.

Dok se analitičari pitaju da je ovakav vid "izveštavanja" sticanje popularnosti ili izazivanje panike, ukoliko bi Kleberov scenario postao realnost, to bi moglo dovesti do velikih reformi u NATO.

Crnomorska flota je pokrenula dežurstvo u Crnom moru, gde se odvijaju vežbe NATO-a, zbog mogućih vanrednih situacija, saopštio je Nacionalni centar za kontrolu odbrane Ruske Federacije. Pročitajte OVDE sve o tome.

Izvor: Blic/RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Estonija, najnaprednija zemlja sveta.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA