Najnovije

OTKRIVENO KOD LAZANSKOG: Ovo je suština vojne moći Srbije! (VIDEO)

Prva nova baterija samohodnih haubica kalibra 155 milimetara u vlasništvu Vojske Srbije (VS) dejstvovala je na poligonu. Te haubice su nova ubojna sredstva u posedu VS, a o tome šta se sve još radi na polju modernizacije srpske vojske u emisiji „Na nišanu Lazanskog“ govorio je pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović.

Ilustracija (Foto: vs.rs/ Pravda)

Oružane snage u okruženju doživljavaju, kako Miloradović kaže, strahovit napredak.

„Trend je strahovitog ubrzanja — 2,2 puta povećani su budžeti za naoružavanje. U proseku, vojni budžeti su povećani za nekih 23 odsto, ali za opremanje su povećani 2,2 puta. Mi nismo toliko povećali budžete, ali smo neke programe započeli na vreme i tako smo ih ugovorili da to nije zahtevalo tako ogromna sredstva, kao što je potrebno nekim komšijama“, kaže Miloradović.

Među državama u okruženju ima i onih čiji su izdaci za opremanje vojske uvećani i za pet puta — Rumunija je pokrenula ogromne programe naoružavanja, čiji vojni budžet iznosi koliko budžeti svih ostalih zemalja u regionu.

Zemlje okruženja, sve članice NATO-a, imaju više parametara koje moraju da uzmu u obzir kada je u pitanju naoružavanje, naglašava Miloradović.

„Mi imamo samo jedan, a to je kako da za maksimalno mala sredstva postignemo maksimalne efekte u opremanju. Mi kupujemo ono što je optimalno za Vojsku Srbije, to nam je osnovna misija“, kaže Miloradović.

Trendovi opremanja VS su, prema Miloradovićevim rečima, svetski, što podrazumeva nabavku bespilotnih letelica, pametnih raketnih sistema i borbenih pešadijskih vozila — točkaša.

U srpski vojno-industrijski kompleks, koji trenutno broji deset kompanija u državnom vlasništvu, biće uvedeno još pet. Prema zakonu usvojenom prošle godine, Vlada će doneti uredbu kojom će biti formirana grupacija odbrambene industrije, najavljuje Miloradović.

Zakonom je predviđeno da minimalno vlasništvo države Srbije nad ovom grupacijom bude 51 odsto.

„Osim ove uredbe Vlade, takođe sada idu još dva kapitalna dokumenta koja se tiču razvoja odbrambene industrije. Pravi se program razvoja i pravi se program razvoja odbrambeno-tehnološke industrijske baze Srbije, kako mi to kažemo, mapa puta tehnologija. Imamo nekih 13 grupa tehnologija i 127 tehnoloških oblasti za koje predviđamo da su od interesa za odbranu“, naglašava Miloradović.

Može se reći da je srpska vojna industrija najsnažnija od svih vojnih industrija bivše Jugoslavije, dodaje on, i prema asortimanu proizvodnje, i prema znanju koje poseduju naši stručnjaci.

Pored bespilotnih letelica, pametnih raketnih sistema i borbenih pešadijskih vozila, Vojska Srbije radi i na modernizaciji aviona. U toku je modernizacija lovačkih aviona tipa MiG-29, a takođe i modernizacija jurišnog bombardera „Orao“. U toku je osavremenjivanje napadno-navigacijskog sistema ovog aviona, a druga faza podrazumeva modernizaciju raketnog naoružanja. Na taj način dvosedi ovog tipa aviona prestaće da budu dvosedi za obuku i postaće pravi lovci-bombarderi, kaže Miloradović.

Izgubićemo milione ljudi, nova karta otkriva kako će "bela kuga" masakrirati našu zemlju. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA