Najnovije

DVOCEVNI KOSAČ: Srpski helikopteri Mi-35M će biti opremljeni topovima velike brzine GŠ-23

Dvocevni spregnuti top GŠ-23 (konstrukcija Grjazeva i Šipunova)je namenjen za opremanje udarnih borbenih helikoptera Mi-24VM i njegove duboko modernizovane varijante Mi-35M. Na verziju helikoptera Mi-24VM je postavljen specijalni pokretni nosač NPPU-24 (rus. Nesъemnaя Podvižnaя Pušečnaя Ustanovka) na koji je montiran top GŠ-23, umesto dotadašnjeg teškog rotacionog 4-cevnog mitraljeza ЯkB-12.7.

Mi 35 (Foto: RIA)

Zanimljivo je istaći da je ovaj proizvod zasnovan na nemačkim tehnologijama koje su razradili Karl Gast i njegova kompanija… Osnovni princip rada sistema GŠ-23 sastoji se u tome da otvaranje vatre iz jedne cevi pokreće mehanizme druge cevi. Čim se iz jedne cevi izbaci projektil u drugu se ubacuje novi. Zahvaljujući ovom principu dvocevni top je dvostruko ekonomičniji od jednocevnog

Efektivni domet ovih topova je do 2000 metara. Osnovna njegova karakteristika je izuzetno visoka brzina paljbe, koja u zavisnosti od verzije ovog topa, može da dostigne vrednosti i do 3,400 granata u minuti. Kada je u pitanju borba protiv vazdušnih ciljeva, ovaj top za nekoliko puta prevazilazi mogućnosti nešto snažnijeg topa GŠ-30 u kalibru 30mm. Izuzetno visoka početna brzina granate (1000 m/sek) u kombinaciji sa njihovom masom je dovoljna da se neutrališe veliki broj srednje-oklopljenih ciljeva na zemlji i vazduhu, na srednjim i bliskim odstojanjima. Posebno je opasan za neprijateljsku živu silu koju često ne mogu da zaštite veštačke prepreke (kuće, improvizovana skloništa), kao i motorizovane kolone koje su sastavljene od oklopnih automobila i transportera.

Osnovne tehničko-taktičke karakterisitike

Platforme: Udarni helikopteri Mi-24VM i Mi-35M

Kalibar: 23mm

Broj topovskih cevi: 2

Brzina paljbe u min: 2500-3400 granata

Početna brzina granate: 715-1000 m/sek.

Efektivni domet: do 2000m

Dužina cevi: 1,537 m

Širina: 0,165m

Visina: 0,168m

Masa: 50kg

Borbeni komplet: 450 granata

Upravljanje vatrom: Električno.

Velika Albanija se uzdiže, opasnost od rata sve veća, ali stari prijatelji nam stižu u pomoć. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA