Najnovije

KOMANDANT IRANSKE REVOLUCIONARNE GARDE: Udarićemo Amerikance pravo u glavu!

Američko vojno prisustvo u Zalivu nekada je predstavljalo ozbiljnu pretnju, ali sada predstavlja mogućnost, a ako krenu na nas udarićemo ih pravo u glavu, izjavio je komandant iranske Revolucionarne garde Amir Ali Hadžizadeh.

Iranska revolucionarna garda (Foto: Jutjub)

- Nosač aviona koji ima na sebi barem 40-50 aviona i oko 6.000 vojnika u prošlosti je bio pretnja po nas, ali sada su se pretnje pretvorile u prilike - istakao je Hadžizadeh, prenela Iranska studentska novinska agencija (ISNA).

On se takođe zakleo da će Iran „udariti Amerikance u glavu“ ako nešto pokušaju. Nezavisno od njega, drugi komandant Revolucionarne garde Hosein Salami optužio je Sjedinjene Američke Države da vode psihološki rat na Bliskom istoku, rekao je portparol parlamenta Berouz Nemati.

- Komandant Salami, s obzirom na situaciju u regionu, predstavio je analizu da su Amerikanci počeli psihološki rat, jer su dolasci i odlasci njihove vojske postali normalna stvar - istakao je Nemati.

Televizija “Al DŽazira” citirala je Salamija koji je rekao da je mala verovatnoća da će Sjedinjene Američke Države upotrebiti nosač aviona protiv Irana. On je tvrdio da su iranske odbrambene sposobnosti “adekvatne i dovoljne”, dok su američki nosači aviona prilično ranjivi, zbog čega “Vašington neće rizikovati (da upotrebi nosače protiv Irana)”.

Salamijeva izjava dolazi nakon saopštenja američkog viceadmirala DŽima Maloja, koji je rekao da ne odbacuje mogućnost slanja nosača aviona “Abraham Linkoln” u strateški važan Ormuski moreuz zbog tenzija između Vašingtona i Teherana.

Američko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da će postaviti sisteme za protivvazdušnu odbranu dugog dometa “Patriot” i amfibijski vojni brod “Arlington LDP-24” u zonu Centralne komande vojske SAD (CENTKOM), prvenstveno zadužene za Bliski istok i centralnu Aziju.

- Ove snage će se pridružiti američkom nosaču aviona “Abraham Linkoln” i jedinici borbenih aviona SAD u regionu Bliskog istoka, kao odgovor na indikacije o pojačanoj spremnosti Irana da izvede ofanzivne operacije protiv vojnih snaga SAD i naših interesa - navodi se u saopštenju Pentagona.

U saopštenju se ističe da Sjedinjene Američke Države ne traže sukob sa Iranom, ali da su spremne da brane američku vojsku i američke interese u regionu. Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost DŽon Bolton objasnio je kako je raspoređivanje mornaričkih jedinica predvođenih nosačem aviona “Abraham Linkoln” i jedinicama borbenih aviona u zonu CENTKOM-a (u Kataru) signal iranskim vlastima.

Monstruozno ubistvo žene i četvoro dece u sirijskom gradu Sukajlabija. Pogledajte OVDE.

Izvor: Al Masdar News

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA