Najnovije

VUČIĆ: Je li kult ličnosti i kada Makron organizuje defile? Na Saboru SPC ću odgovoriti onima koji su tražili moju "anatemu"

Predsednik Vučić izjavio je danas da je vojno-policijska parada u Nišu, povodom Dana pobede, bila izvanredna, da je pokazala nacionalnu i ekonomsku konsolidaciju Srbije i odbacio pojedine kritike da je cilj prikaza bio podizanje kulta ličnosti.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Upitan da li je parada imala smisao, s obzirom da su Dojče vele i pojedini drugi mediji naveli da je njen smisao bio podizanje kulta ličnosti, Vučić je uzvratio retoričkim pitanjem:

"Kada je Dojče vele bilo šta pozitivno rekao o Srbiji? Ili o tome što je srpska vlast uradila? Sećate li se toga? Ne sećate se? Ni ja".

"Ako neko hoće da mi kaže da je, kad Makron drži defile, to kult ličnosti - onda u redu. Ili to važi samo za nas na Balkanu, pošto mi valjda ne smemo da radimo ništa što ovi veliki smeju da rade", konstatovao je Vučić u razgovoru sa novinarima u Skoplju.

Vučić je istakao da je parada u Nišu bila izvanredna i da je ponosan na sve što su građani mogli da vide tog dana.

Parada je pokazala sveukupnu nacionalnu i ekonomsku konsolidaciju Srbije, podvukao je Vučić.

Primera radi, naveo je da jedan Mig 29 košta oko 45 miliona evra, dok sa opremom košta 80-85 miliona evra, a Srbija ih danas u vazduh ima devet, te dodao da su desetine miliona evra uložene u raketni sistem "Alas".

"To je ono zbog čega je imalo smisla više nego ikad ranije", podvukao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo i da je bilo važno da građani vide koliko je zemlja napredovala za pet godina, te podsetio da smo pre pet godina, kada je bio ministar odbrane, imali samo jedan Mig 29 koja je mogla da poleti "na jedvite jade", dok je u petak letelo devet takvih aviona, uz šest "orlova", četiri G4, "laste", bombardere, lovce...

Kako je rekao, prikazani su tenkovi, sve ono što sami pravimo - "Miloš", "Lazar", "Nora", opremu koju, kaže, prodajemo Kipru, zemlji EU, i mnogim drugim i tako zarađujemo.

Vučić je dodao da se videlo i koliko se "ponovila" policija, koja sada ima novu opremu, pancire, puške...

"Neko je to morao da zaradi. LJudi sada vide ogromnu razliku. Od pušaka do onoga što je bilo u vazduhu, bio sam ponosan i to pokazuje koliko Srbija napreduje", rekao je Vučić.

Predsednik je, kao treći razlog važnosti parade, istakao da je maršom veterana policajaca i vojnika, bila posvećena pažnja i vraćen ponos ljudima koji su učestvovali u odbrani Srbije i srpskog naroda od 90-ih godina.

"Po prvi put se Srbija ne stidi onih koji su branili zemlju i narod u ratovima 90-ih. Svaki normalan čovek se osećao ponosnim. Videlo se da nije uzalud štititi otadžbinu, koja iskazuje poštovanje prema tim ljudima", rekao je predsednik.

Vučić je ponovio da je parada ostavila izuzetan utisak na građane, te dodao da zbog toga nije želeo ništa da govori, osim ocene pripremljenosti, jer bi, kaže, svaka njegova reč bila suvišna.

Govoriću na Saboru, o Kosovu i Metohiji i poziciji Srbije danas

Predsednik Vučić izjavio je danas da je ponosan što će imati priliku da sutra prisustvuje Saboru SPC na kojem će govoriti o Kosovu i Metohiji, današnjoj poziciji Srbije i odnosu države prema crkvi, kao i da će istinama i činjenicama odgovoriti svima onima koji su tražili ''njegovu anatemu i govorili najlošije stvari o njemu''.

Vučić je novinarima u Skoplju na pitanje o očekivanjima od Sabora, imajući u vidu da pisanje medija da su neke vladike protiv njegovog obraćanja, naglasio da je za njega velika čast što će prisustvovati tom događaju i da je to prilika da predstavi ono što radimo i da odgovori na sve neistine.

''Uopšte se neću libiti da onima koji su tražili moju anatemu i govorili najlošije stvari o meni odgovorim, ne uvredama, nego činjenicama i da govorim o budućnosti Srbije", rekao je on srpskim novinarima nakon što je prisustvovao inauguraciji Steve Pendarovskog za predsednika Severne Makedonije.

Vučić je zahvalio patrijarhu Irineju na pozivu da učestvuje na Saboru i naveo da će imati mnogo volje i energije da govori o Kosovi i Metohiji, poziciji Srbije danas i odnosu države prema crkvi.

Predsednik je kazao da nijedna vlast u Srbiji nije uložila u naše svetinje ni blizu kao sadašnja i naglasio da završetak Hrama Svetog Save predstavlja investiciju od nacionalnog značaja koja je važna ne samo za crkvu nego za celu zemlju.

Izrazio je uverenje da će njegovo prisustvo Saboru biti od značaja za dijalog i razgovor onih koji ne moraju uvek isto da misle.

''Mogu da kažem koliko je vladika sa oduševljenjem podržalo predlog patrijarha da govorim na Saboru, ali se to nije dopalo Đilasovim čaušima, pa to nisu javili medijima'', rekao je predsednik na pitanje kako mediji znaju i ko im je javio da se vladike protive njegovom učešću na Saboru.

Na konstataciju novinara da se u prošlosti tvrdilo da država mora da se konsultuje sa crkvom oko najvažnijih pitanja, a da se danas tvrdi suprotno, Vučić je kazao da deo opozicije govori i radi sve suprotno od onoga što su radili dok su bili na vlasti.

''Šta god da uradite, to im ne valja. Dok su bili na vlasti, pričali su da treba da se izgradi fontana na Slaviji i skloni spomenik Dimitriju Tucoviću, a kada je to urađeno rekli su - šta će nam fontana? Šta da kažete na to...'', zaključio je Vučić.

Vučić se sastao sa Pendarovskim

Predsednik Vučić sastao se u Skoplju sa novim predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Prethodno je u Sobranju održana svečanost inauguracije, nakon čega je Pendarovski i zvanično stupio na dužnost.

To je bio njihov prvi bilateralni susret.

Pendarovski je neposredno posle izbora izjavio da se nada skorom susretu sa Vučićem.

"Odnosi sa Srbijom sada su vrlo dobri", ocenio je nedavno on i poručio da će učiniti sve da se odnosi dve države razvijaju u pozitivnom pravcu.

Pročitajte OVDE šta kažu analitičari o ovome, za šta Vučić priprema...

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA