Najnovije

MISTERIJA BELOG KITA SA RUSKOM OPREMOM I DALJE TRESE NORVEŠKU: Diplomata prepoznao belugu! Evo da li je reč o ruskom špijunu!

Druželjibivi beli beluga kit koji je optužen da je ruski špijun kada je pronađen sa GoPro kamerom na severu Norveške, ne prestaje da privlači pažnju.

Beluga kit "špijun" (Foto: Jutjub)

NJegova pojava je i dalje obavijena velom misterije jer se još ne zna odakle je doplivao, ali bez obzira na to što je na kameri pislao "oprema Sankt Peterburga", teorija da je reč o ruskom špijunskom projektu može da bude i samo obična hladnoratovska mašta. 

Ipak, iz kojih god da je razloga ovaj kit doplivao u vode severne Norveške, čini se da ne namerava skoro da ode odatle.

Pitomi i veseli beluga kit tamo dobija svu pažnju ali i potrebnu hranu. Kao da ga ne zanima mnogo to što niko nije "prijavio vlasništvo". Ruske vlasti negiraju da se radi o njihovom špijunu, a vezu s njim odbacuju i razne naučne institucije u Rusiji koje se bave morem i eksperimentima sa životinjama. Naveli su da oni s kitovima ne rade već godinama.

Norvežani su se već navikli na njega i nazvali su ga Hvaldimir - kombinaciju norveške reči “hval” (kit) i ruskog imena Vladimir, kako se, uostalom zove i ruski predsednik Putin.

Međutim, moguće je da se on zapravo zove Semjon. Naime, pometnju je uneo bivši norveški konzul u Murmansku Morten Vikebi, koji je navodno prepoznao terapijskog kita Semjona iz Murmanska koji je uveseljavao decu, a ne prepredenog obaveštajca.

Vikeby je svoja saznanja podelio s čitaocima lokalnog ribolovačkog lista Fiskeribladet. Kaže da je video takvog pre deset godina u ronilačkom centru u ruskom gradu Murmansku, sedištu njihove Severne flote.

"Možda to nije baš Semjon, ali moguće da je kit iz tog centra. On se isto tako ponašao" kaže bivši norveški diplomata koji je napomenuo kako Hvaldimira iliti Semjona treba zaštititi.

Međutim, kada su Norvežani upitali spomenuti centar u Murmansku da li je to njihov Semjon, dobili su odgovor da nemaju pojma, kao i da su sve svoje kitove i delfine prodali.

Grupa ruskih inspektora sprovešće tokom maja dve posmatračke misije - iznad SAD i BiH. Pročitajte OVDE sve detalje.

Izvor: jutarnji. hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA