Najnovije

OPASAN INCIDENT NA GLAVNOM NAFTNOM PUTU: Eksplozije na saudijskim tankerima u Persijskom zalivu! (VIDEO)

Ministar energetike Saudijske Arabije Halid el Falih rekao je danas da su dva saudijska naftna tankera u nedelju pretrpela "sabotažni napad" na obali Fudžejre, koja pripada Ujedinjenim Arapskim Emiratima, čime je dovedena u pitanje bezbednost snabdevanja svetske nafte.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Saudijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su napadi kod obala UAE "opasne pretnje bezbednosti plovidbi i međunarodnoj sigurnosti", prenela je agencija Rojters.

Jedan od dva tankera bio je na putu da ukrca saudijsku sirovu naftu u luci Ras Tanura, da bi je posle isporučila kupcima državne naftne kompanije "Saudi Aramko" u SAD, rekao je Falih.

U napadu nije bilo povređenih ili curenja nafte ali je izazvao značajno oštećenje na strukturi dva tankera, dodao je on.

U nedelju, ministarstvo spoljnih poslova UAE saopštilo je da su četiri broda bila predmet "sabotažnih operacija" nedaleko od teritorijalnih voda UAE i da nije bilo žrtava.

Iran poziva na razjašnjenje u vezi dva saudijska tankera

Iransko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas na razjašnjenje u vezi dva saudijska naftna tankera.

Portparol iranskog ministarstva Abas Musavi izrazio je zabrinutost zbog eksplozija koje su se dogodile na tankerima i dodao da treba pružiti više informacija u vezi toga šta se to dogodilo, prenela je agencija AP. Musavi je rekao da su bezbednost utovara i pomorski saobraćaj u regionu od izuzetnog značaja.

On je upozorio protiv bilo kakve "zavere orkestrirane od zlonamernika" i "avanturizma stranaca" radi potkopavanja regionalne stabilnosti i bezbednosti.

„Naš cilj nije rat“, kaže Pompeo dok se ratni brodovi i bombarderi nagomilavaju oko Irana. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA