Najnovije

BESPLATAN ULAZ: Scensko čitanje teksta Lejle Kalamujić „LJudožderka ili kako sam ubila svoju porodicu“, 19. maja u „Radionici“

Scensko čitanje teksta Lejle Kalamujić „LJudožderka ili kako sam ubila svoju porodicu“, biće održano 19. maja (18,00) u „Radionici“, novom scenskom prostoru Narodnog pozorišta u Beogradu, u ulici Gundulićev venac 50.

Lejla Kalamujić (Foto: Narodno pozorište)

Režija je poverena Ani Konstantinović, a u podeli su Zorana Bećić Đorđević, Lidija Pletl, LJiljana Blagojević, Marija Vicković, Vladan Gajović, LJubivoje Tadić i Slobodan Beštić.

Tekst „LJudožderka“ Lejle Kalamujić drugo je u nizu javnih čitanja savremenih autora iz regiona na sceni Radionica Narodnog pozorišta u Beogradu.

„LJudožderka je dramski tekst koji pokušava progovoriti o raspadu Jugoslavije i njegovim posljedicama na primjeru jedne porodice. Jedina neobičnost te porodice u sretnim osamdesetim je smrt mlade žene, iza koje je ostala kćerka, koja je i glavna protagonistica drame. Upražnjeno mjesto majke njeni najbliži srodnici (majčini i očevi roditelji) pokušavaju upotpuniti pričom o veličini i snazi zemlje u kojoj žive, i u koju je njena majka potpuno vjerovala. Tako, nesretne devedesete za nju donose, možemo reći, drugu smrt majke. Te godine donose i saznanje da je njena porodica (cijeli njen svijet) zapravo neobična i po tome što je čine različiti etnički identiteti“, kaže Lejla Kalamujić.

Prema njenim rečima, rat će podeliti porodicu, samim tim i njenu pripadnost, koja se otada pa nadalje stalno kreće po rubovima omeđenih granica.

„Smjenjuju se izbjeglištvo u Šid, povratak u ratno Sarajevo, potom česti odlasci u Bijeljinu. Pokušaj pronalaska novog identiteta, liječenje na psihijatrijskoj klinici… Što je jednom puklo, više se nikako ne da sastaviti. Sve je to izraženo u motivu „ljudožderstva“ koje izjeda nju samu, i ljude oko nje. Na kraju, LJudožderka je i krivica u svima nama, koja nas proždire, ali i spaja u saznanju da smo mogli i morali bolje,“ smatra autorka komada.

Besplatne ulaznice mogu da se preuzmu na blagajni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Novi scenski prostor „Radionica“, otvoren je 23. aprila javnim čitanjem komada Tanje Šljivar "Kao i sve slobodne devojke", u režiji Ivane Vujić.  

Narodno pozorište, posle 37. godina, gostuje sredinom juna u Hrvatskom narodnom kazalištu! Pročitajte OVDE još detalja.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA