Najnovije

CRKVA PROTIV BILO KAKVE PODELE ILI PRIZNANJA LAŽNE DRŽAVE: Vrh SPC ne menja stav po pitanju Kosova i Metohije

Stav Srpske pravoslavne crkve o Kosovu i Metohiji biće formulisan i objavljen kao poseban akt Svetog arhijerejskog sabora. Ovim tekstom Crkva će još jednom definisati svoje viđenje kosovskog čvora i mogućnosti za njegovo razrešenje.

Patrijarh Irinej (Foto: Jutjub)

Prema saznanjima "Novosti", vrh SPC u ovom dokumentu ponoviće svoje čvrsto opredeljenje za politiku nepriznavanja državnosti Kosova i Metohije, kao i bilo kakvog vida podele.

- Sabor je po ovom pitanju i na ovoj sednici bio jednoglasan - kaže sagovornik iz Patrijaršije SPC. - Stav Crkve o budućnosti KiM dobro je poznat i on se neće menjati. Bez obzira na ovaj stav, među vladikama postoji i snažna svest o potrebi postizanja kompromisa, pre svega o stvaranju uslova za suživot Srba i Albanaca. Dogovori su mogući, ali ne oko trenutnog ili budućeg statusa pokrajine.

Najviše crkveno telo, prema više naznaka iz SPC, moglo bi da do kraja zasedanja izabere više novih vladika. Krug kandidata, inače, uglednih igumana manastira, arhimandrita i jeromonaha, širok je. Arhijerejski čin, eparhijski ili vikarni, mogao bi da dobije arhimandrit Nikifor (Milović), iz Eparhije budimljansko-nikšićke, kao i Vasilije (Kostić), koji je godinama na službi u Grčkoj. Mnogi bi u vladičanskom zvanju rado videli i igumana Rajinovca Serafima (Kužića), kao i nastojatelja manastira Ćelije Dositeja, koji se nedavno vratio iz Hilandara.

- Moguće je da će mitropolit crnogorsko-primorski da predloži podelu svoje Mitropolije, u okviru koje bi bila izdvojena Eparhija za Boku kotorsku - navode u sedištu SPC. - Ovaj zahtev pravda se istorijskim kontinuitetom, ali i praktičnim značajem zbog velikog broja vernika. Ukoliko se Sabor složi sa ovim predlogom, dužnost episkopa preuzeo bi njegov trenutni vikar Metodije.

Sabor je, prvi put u svojoj praksi, razmatrao najnovije trendove u oblasti vakcinacije dece. Vrh SPC osudiće kampanju bojkota imunizacije koja se vodi u delu javnosti. Ovim potezom, kako se tumači, Crkva počinje da se hvata ukoštac i sa najaktuelnim pitanjima vremena, koja su u prošlosti često prenebregavana.

Sabor je razmatrao i pitanje "makedonskog raskola", a prema nezvaničnim informacijama zauzet je stav o potrebi nastavka dijaloga sa nepriznatom crkvenom organizacijom u Skoplju. Ovo pitanje jedno je od najtežih koje opterećuju Srpsku patrijaršiju, a crkvene diplomatske inicijative, uprkos volji Beograda, prethodnih godina nisu dale rezultat. Srpska patrijaršija pokazala je spremnost da razgovara o svim modelima autonomije, bez priznavanja nezavisnosti. Pozicija Skoplja, međutim, potpuno je drugačija i u njenom središtu već godinama stoji samo jedan cilj - autokefalnost.

Teritorijalne promene

Episkopi su na Saboru doneli odluku o teritorijalnim promenama u pojedinim eparhijama. Opštine Milići, Vlasenica i Han Pije- sak iz zvorničko-tuzlanske eparhije prešle su u dabrobosansku mitropoliju. Po istom ključu, Jajce i Mrkonjić Grad iz banjalučke prešli su u bihaćko-petrovačku eparhiju. Inače, prethodnih dana razrešen je i slučaj vladike zapadnoa- meričkog Maksima, koji je imao različito viđenje odnosa sa ukra- jinskim raskolnicima i Vaseljenskom patrijaršijom u odnosu na Sabor i Sinod. NJemu je naloženo da napiše pismo na adresu Patrijaršije, u kome bi još jednom obrazližio svoje stanovište i dobru nameru u kojoj je obelodanio svoj stav.

Smena u NJujorku

Starešina Hrama Svetog Save na Menhetnu, protojerej Živojin Jakovljević, smenjen je odlukom episkopa istočnoameričkog Irineja. NJemu je zabranjeno bogosluženje na mesec dana. Episkop Irinej prethodno je 2. maja razrešio Povereništvo njujorške parohije. Kako se navodi u saopštenju Srpske pravoslavne saborne crkve Svetog Save u NJujorku, protojerej Jakovljević bio je na čelu Povereništva, "suspendovanog nakon što je odbilo da isplati izvođača radova na izgoreloj crkvi bez adekvatne dokumentacije". Ova crkva je teško oštećena u požaru 1. maja 2016.

Maksim bez sankcija

Sabor je prethodnih dana razrešio i slučaj vladike zapadnoameričkog Maksima, koji je imao različito viđenje odnosa sa ukrajinskim raskolnicima i Vaseljenskom patrijaršijom u odnosu na Sabor i Sinod. Vladika je obrazložio svoj stav i motive javne prepiske koju je proteklih nedelja vodio sa episkopom bačkim Irinejom (Bulovićem), a prošao je bez većih sankcija. NJemu je naloženo da napiše pismo na adresu Patrijaršije, u kome bi još jednom obrazližio svoje stanovište i dobru nameru u kojoj je obelodanio svoj stav.

Albanci izglasali rezoluciju - Udar na Srbiju! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA