Najnovije

HRVATI PONOVO VODE TAJNE PREGOVORE! Dovode moćnu ratnu mašineriju, sve ratne cevi uperene na Beograd! (VIDEO)

U potpunoj tišini, tri meseca nakon što je propao već sklopljen posao s Izraelom oko nabavke Baraka, hrvatska Vlada i vrh Oružanih snaga ozbiljno su započeli novi proces nabave borbenog aviona, pišu hrvatski mediji. Kako navode, iako javnosti nikad nisu prezentovani rezultati analize pod radnim naslovom “Zašto je propao posao s Izraelom?”, u državnom vrhu ušli su u novi krug pregovora.

Hrvatska vojska (Foto: Jutjub)

Prema neslužbenim informacijama iz Ministarstva obrane, ovaj put nema takmičenja jer bi se time izgubilo previše vremena, pa su se u državnom i vojnom vrhu odlučili za direktne pregovore s odabranim partnerima. Odabrane su Sjedinjene Američke Države i Švedska, odnosno proizvođač F-16 Lokhed Martin i proizvođač Gripena švedski Saab. Kao i u prvom pokušaju nabavke Hrvatska pregovore želi da realizuje na nivou država s državom.

U međuvremenu, već godinu dana između Zagreba i Vašingtona dogovara se novi veliki posao, a o kojima hrvatska javnost ništa ne zna. Reč je o nabavci američkih oklopnih vozila za pešadiju na gusenicama tipa Bradlej. Navodno je reč o minimalno 60 komada, a maksimalni broj čak prelazi 100. Jutarnjem listu je navodno poslednjih meseci na više adresa u vojnim i civilnim krugovima potvrđeno da se o tome vode razgovori te da se konačna odluka očekuje do kraja godine.

Prema rečima sagovornika ovog lista, Sjedinjenje Države su Hrvatskoj još početkom 2018. ponudile donaciju u obliku vozila Bradlej. Ponuđena je najstarija verzija Bradleja M2. Reč je modelu koji treba potpuno modernizovati. Procena je da bi modernizacija po komadu iznosila oko 3,5 miliona dolara.

Inače, u proteklih oko 20 godina Sjedinjene Američke Države su hrvatskoj vojsci donirale vojne opreme i nematerijalnih dobara u vidu školovanja, strateških prevoza, uništavanja neperspektivnog naoružanja u vrednosti od oko 600 miliona američkih dolara, a bez američke pomoći hrvatska vojska bi imala velikih ili čak nepremostivih problema u modernizaciji svojih snaga.

Šiptar sekirom izmasakrirao Srbina. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Jutarnji list, Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA