Najnovije

Novi Vučićev plan za Kosovo - "da se pravi blesav", analitičari mu ne veruju

Od plana za razgraničenje, preko plana koji je propao, predsednik Srbije je stigao do još jednog plana za Kosovo. A to je, kako je rekao, da se bar neko vreme po kosovskom pitanju pravi blesav.

Vučić (Foto: Jutjub)

Sagovornici zaključuju da nije primereno da šef države tera inat, kao i da je malo verovatno da će se najava politike "pravimo se blesavi" obistiniti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u petak je izložio sveži plan za Kosovo i Metohiju.

"Pošto se svi prave blesavi, prave se u Evropi, prave se u svetu, prave se Albanci blesavi, prave se svi ovde blesavi, sad ću i ja da se pravim blesav. To je izgleda politika koja najbolje prolazi", rekao je Vučić.

Ova izjava deluje kao teranje dečijeg inata, ocenjuje novinar Boško Jakšić. "A predsednik nije izabran da se pravi blesav na bilo koju temu", podseća on.

Praviće se blesav po pitanju Kosova, najavljuje šef države, bar na neko vreme. A biti blesav prema Srpskom rečniku sinonima između ostalog znači biti sulud, šašav, udaren mokrom čarapom... "Milina jedna! Ko god me pita sad bilo šta - ne znam", rekao je u petak Vučić.

Jakšić, s druge strane, ocenjuje da bi kada bi postojale političke jaslice, jedna ovakva izjava bila sasvim odgovarajuća.

Izjava je emotivna, ali i iznuđena, tumači reči Aleksandra Vučića karijerni diplomaza Zoran Milivojević.

"To mi deluje kao reakcija na ponašanje pre svega zapadnih centara moći koji očigledno tolerišu ponašanje Prištine i koji ne čine, ja bih rekao, odlučujuće za nastavak dijaloga. Kad to kažem imam u vidu da nema prektičnih mera osim verbalnog zalaganja recimo za skidanje taksi, za odustajanje od onih platformi na kojima Priština bazira svoju poziciju za budući dijalog i koja apsolutno podrazumeva priznanje nezavisnoti Kosova kao početnu poziciju", navodi Milivojević.

Ipak, politika "pravimo se blesavi" malo je verovatna u praksi - zaključuje sagovornik. Pre svega, zbog Evropske unije i Amerike.

Tako da će kosovsko pitanje eventualno na kratku pauzu. Jer, ako ne pre, predsednik države o Kosovu će govoriti 27. maja na posebnoj sednici u Skupštini Srbije.

"Videćemo da li on išta sada može da kaže novo ili da onako tugaljivo prizna poraz svoje ideje za koju je mogao i unapred da zna da će biti poražena", kaže Boško Jakšić.

Amerikanci spremaju Hrvate za rat ptrotiv Srba, daju im 60 "bredlija". Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA