Najnovije

SJAJNE VESTI IZ MOSKVE! RUSI TVRDE: Srbija će postati sila, dobija moćni PVO sistem "pancir"! (VIDEO)

Vojni eksperti Aleksandar Žilin i Maksim Šepovalenko potvrdili da su u toku završne pripreme za isporuku jednog od najmoćnijih ruskih raketnih PVO sistema srpskoj armiji.

Pancir S (Foto: Jutjub)

Srbija će u bliskoj budućnosti dobiti moćni ruski raketni PVO sistem 'pancir S1'! U toku su završne pripreme za njegovu isporuku našoj državi, a ruski stručnjaci uveliko rade na prilagođavanju ovog sistema za operativnu upotrebu u Srbiji!

Zapad je nervozan

Ovo tvrde ruski vojni eksperti Aleksandar Žilin i Maksim Šepovalenko, koji naglašavaju da će 'pancir' Srbiji pružiti pouzdanu zaštitu i odvraćanje eventualnih agresivnih napada. Prema njihovim rečima, koje prenosi ruski portal 'Sputnjik', raketni sistem 'pancir' garantovaće našoj državi da više nikada neće doživeti agresiju poput one iz 1999. godine.

Ruski mediji navode da je sistem 'pancir' (u operativnoj upotrebi od 2012. godine) jako tražen na stranim tržištima i da su ga već nabavili Alžir, Irak, UAE, Oman, Jordan i Brazil, a cena jednog sistema iznosi od 13 do 15 miliona dolara, dok Vlada Srbije nabavlja 'pancir' po najpovoljnijim mogućim uslovima, znatno povoljnijim od tržišnih.

Vojni eksperti ističu da je reč o najboljem mogućem sistemu za odbranu od aviona, helikoptera, krstarećih raketa i bespilotnih letelica. Inače, nabavku baš ovog raketnog sistema je ruski lider Vladimir Vladimirovič Putin preporučio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom vojne parade na Crvenom trgu u maju prošle godine.

Ugledni moskovski vojni ekspert Aleksandar Žilin kaže da 'pancir' preventivno deluje u odvraćanju eventualne agresije.

- Veoma me raduje što će se u Srbiji pojaviti 'pancir', jer ona nije bogata zemlja, a odnos cene i kvaliteta ovog kompleksa je jedinstven u svetu. Uz relativno niske troškove, 'pancir' će Srbiji pružiti veoma pouzdanu odbranu. Kompleks ima 12 raketa i 1.500 topovskih zrna. Presreće ciljeve faktički od najniže visine do 15 kilometara. Raketa uništava cilj i na rastojanju od 20 kilometara. To znači da ne postoji gotovo nikakva opasnost za tehniku koju pokrivaju ovi sistemi - objašnjava Žilin.

Prema njegovim rečima, 'pancir' je jedini sistem ove vrste na svetu koji može da otvori vatru i dok je deo kolone u maršu.

- Ne mogu joj ništa ni avijacija, ni rakete protivnika, ama baš niko! Zbog toga je tako visoko cenjen i zbog toga Amerikanci negativno reaguju kad druge zemlje zaključuju ugovore sa Rusijom o njegovoj kupovini. Sve ono što je povezano sa sistemom protivvazdušne odbrane ruši njihovu koncepciju i izaziva im nervozu... - podvlači Žilin.

Kapetan u rezervi Maksim Šepovalenko, ekspert Centra za strateške analize i tehnologije, tvrdi da se Srbiji naoružanoj 'pancirima' ne može ponoviti agresija koju je doživela krajem devedesetih od strane NATO pakta.

- 'Pancir' je namenjen za presretanje krstarećih i navođenih raketa, a to je ono što je nedostajalo Srbima 1999. godine i što će sada imati. Ovo, međutim, ne uklanja pitanje modernizacije PVO u celosti, s obzirom na to da je 'pancir' sistem kratkog dometa, a udaljenu zonu takođe treba dobro obezbediti. Za to bi Srbiji dobro došao sistem S-300 - objašnjava Šepovalenko.

Čuvanje nezavisnosti

Komentarišući ove navode, pukovnik Veselin Šljivančanin kaže da veruje da se Srbiji nikada neće ponoviti 1999. godina.

- Kad je reč o sistemu 'pancir', bilo bi dobro da Vojska Srbije ima to oružje. Mnogo toga zavisi od budžeta, ali i od školovanja kadra koji će upravljati tim raketnim sistemom. Naša vojska je svakog dana sve moćnija i verujem da će se njeno jačanje i dalje nastaviti. Treba sačuvati našu slobodu i nezavisnost - zaključuje Šljivančanin.

'Pancir' otporan na ekstremne temperature

Kako navodi portal 'Sputnjik', raketni sistem 'pancir' važi za ubedljivo najbolje oružje u svojoj klasi. Modernizacijom su povećane mogućnosti detekcije i uništavanja meta malih dimenzija i velike brzine.

Postoji više njegovih verzija, uključujući i arktičku. Američki eksperti kažu da mu je važna prednost sposobnost da funkcioniše na ekstremno visokim i niskim temperaturama. U Siriji je na borbenom dežurstvu na temperaturama i do 50 stepeni, dok je 'pancir SA' raspoređen na Arktiku na temperaturi od minus 50.

Iran je u stanju da proizvede atomsku bombu za godinu dana. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA