Najnovije

ČOVEK KOGA SE PLAŠI I SAM TRAMP, PROZVAO S. KOREJU: Oni krše rezoluciju UN o raketnim probama, sankcije ostaju dok se ne opamete!

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika DŽon Bolton izjavio je danas da "nema sumnje" da je Severna Koreja prekršila rezolucije UN nedavno izvedenim raketnim probama, i poručio da sankcije moraju da ostanu na snazi.

"Rezolucije Saveta bezbednosti UN zabranjuju lansiranje bilo kakvih balističkih raketa", rekao je Bolton na okruglom stolu u Tokiju, uoči četvorodnevne državne posete predsednika SAD donalda Trampa Japanu, prenosi Rojters.

Bolton je, međutim, rekao da su SAD spremne da nastave razgovore sa Severnom Korejom u bilo kom trenutku.

On je dodao da je stav Vašingtona o denuklearizaciji Severne Koreje konzistentan i poručio da bi trebalo zaustaviti ponavljanje "obrasca neuspeha" da se Severna Koreja otarasi nuklearnog oruzja, navodi AP.

Bolton je rekao da je Severna Koreja 4. i 9. maja testirala balističke rakete kratkog dometa, prekinuvši tako pauzu u lansiranjima raketa, koja je trajala od kraja 2017. godine.

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika priznao je da SAD nisu "mnogo toga čule od Severne Koreje" od sastanka Trampa i severnokorejskog lidera Kim DŽong Una u Hanoju.

Očekuje se da će Trampova poseta Japanu u velikoj meri ukazati na njegove bliske odnose s japanskim premijerom Šinzom Abeom, koji je spreman da učesvuje na samitu s Kimom bez ikakvih preduslova.

Bolton je rekao da podržava eventualni samit Abea i Kima kao dodatni podstrek u uklanjanju raketnih i nuklearnih pretnji Severne Koreje.

Amerikanci su počeli da grade svoju prvu atomsku stratešku podmornicu klase „Kolumbija“. Pročitajte OVDE sve detalje.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA