Najnovije

HAOS U CENTRU BEOGRADA: Pred otvaranje festivala "Mirdita, dobar dan" izbio sukob sa policijom! Sa organizatorima je i ovaj političar!(VIDEO)

Otvaranje šestog po redu festivala "Mirdita - Dobar dan", zakazano za 19 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) pokušala je da ometa Srpska desnica predvođena Mišom Vacićem, a u Birčaninovoj ulici bio je postavljen i kordon policije.

Zavetnici u klinču s policijom (Foto: Jutjub)

Kako javljaju reporteri sa lica mesta, desničari su gurali policiju, noseći slike zločina sa Kosova i Metohije, uz parole "Ovo je Srbija", a pevali su i "Oj Kosovo Kosovo zemljo moja" i "Uhapsite nas". I Milica Đurđević iz Srpskog sabora Zavetnici raspravljala se sa policijom, jer joj nisu dopustili da održi konferenciju.

(Miša Vacić ispred kordona policije; Foto: Srpska desnica)

Kordon policije postavljen je na raskrsnici Birčaninove i Kralja Milutina, ali se pomeraju prema potrebi.

Organizatori festivala su u prostorijama CZKD-a gde se nalazi i Čedomir Jovanović, lider LDP-a.

Festival "Mirdita - dobar dan" ima za cilj predstavljanje savremenu kulturnu scenu Prištine u Beogradu, a počinje izložbom "Hajde da vodimo ljubav", autora Škumbina Tafilaja, dok se od 20 sati očekuje projekcija filma "Hladni novembar".

- Nisu vlade te koje donose normalizaciju. Ona bi trebalo da bude saradnja između mladih ljudi i kulturne scene Beograda i Prištine - rekla je Milica Stojanović iz "Građanske inicijative" na otvaranju festivala koji je počeo sa pola sata zakašnjenja.

Ove godine festival se održava u specifičnom trenutku, kada su odnosi Beograda i Prištine na najnižoj tački od početka briselskih pregovora.

Milan Antonijević je rekao da ćemo videti kako je Kosovo predstavljeno kroz istoriju, ali je i istakao da nije zadovoljan izveštajem EU.

- Dobrodošli, hvala što ste došli. Teško je u ovom toksičnom okruženju održati festival - ovim rečima obratio se programski direktor inicijative mladih.

On je govorio o normalizaciji odnosa i tom prilikom istakao da nije normalno da se festival održava uz prisustvo toliko policije.

- Ideja je da se uspostave dijalog i saradnja -rekao je on.

Inspiracija za festival “Mirëdita, dobar dan!” je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i raskola, ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

Kriza u političkom dijalogu se vrlo jasno i direktno odražava na svakodnevni život građana Srbije i Kosova, i dodatno obeshrabruje retke primere saradnje između dva društva, ne samo u kulturi, već i u privredi, sportu, obrazovanju i svim drugim oblastima.

Festival jasno poručuje srpskoj i kosovskoj javnosti, ali i političkim elitama, da se barijere i prepreke moraju uklanjati, a ne stvarati nove. Ulaz na sve događaje festivala je besplatan.

Pročitajte OVDE zašto su Šiptari na nogama a sve posle jednog TV gostovanja.

Izvor: Blic/espreso. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA