Najnovije

HAFTAR NASTAVLJA BLICKRIG KA TRIPOLIJU! UAE šalju snažnu podršku LNA, kineski dronovi razbijaju GNA! (FOTO/VIDEO)

UAE su 2. maja izjavili da "ekstremističke milicije" kontrolišu libijsku prestonicu Tripoli i izrazile podršku Libijskoj nacionalnoj armiji (LNA) feldmaršala Kalife Haftara. Komentari ministra spoljnih poslova UAE, Anvara Gargaša, došli su kada su zvaničnici lojalni libijskoj Vladi Nacionalnog sporazuma (GNA), pozvali Haftara da okonča napad LNA na Tripoli i tvrde da se adekvatno bore protiv terorizma.

Libijska vojska (Foto: Jutjub)

Štaviše, UAE navodno koristi bespilotne letelice kineske proizvodnje za napade na Tripoli kako bi pomogli u ofanzivi Haftara. Prema procenama analitičara, avioni koji su viđeni oko libijske prestonice tokom noćnih napada u poslednjih nekoliko dana bili su verovatno kineski Ving Lung II dronovi kojima upravljaju snage Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- Za kupovinu bespilotnih letelica iz SAD potrebno je vreme, skupo je i postoji odgovornost, ali kupovina kineskih dronova je sada jeftina, brza i niko vam ne diše za vratom – rekao je DŽalel Harčaoui sa Instituta Klingendal u Holandiji.

Na terenu se sukobi između LNA i GNA vode u Asbiji i na aerodromu u blizini Tripolija. Aktivnost avijacije LNA je nastavljena, sa napadom na al-Savani. LNA je ciljala i područje mosta al-Zahra u južnom Tripoliju.

GNA izvori su izvestili o vazdušnim napadima na područje Sabea u južnom Tripoliju od strane „stranih dronova“ koje koriste snage LNA. Kamp Jarmuk bio je meta i stranih bespilotnih letelica.

Južno od Tripolija javljeno je da je LNA ponovo zauzela grad Aziziju, kao i područje Sadije. To su realizovali 106. bataljon i bataljoni zapadne vojne zone (Al-Zintan). Snage LNA su napale sa tri strane usred teških borbi. LNA je, kako se izveštava, stavila pod kontrolu Al-Sibijah južno od Tripolija. S druge strane, snage GNA nastoje da ponovo preuzmu Aziziju. Sukobi su i dalje u toku.

GNA je dalje tvrdi da napreduje ka međunarodnom aerodromu u Tripoliju, koji je pod kontrolom LNA. Pro-LNA TV – “Libija Alahrar TV” objavila je da je izgubila kontakt sa svojim novinarima Mohamedom al-Kardžom i fotografom Mohamedom al-Šaibanijem dok su pratili sukobe južno od Tripolija.

Neposredno nakon objave, Ministarstvo spoljnih poslova GNA objavilo je izjavu u kojoj se navodi da su dvojica novinara uhapšeni.

Izraelski tenkovi ušli u Siriju. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA