Najnovije

Putin će postaviti nuklearke u Venecueli ako Maduro ostane: Američki kongresmen izneo suludu teoriju

Rusija bi mogla da postavi nuklearne rakete u Venecueli ako Madurov režim opstane, rekao je američki kongresmen Mario Diaz-Balart u intervjuu za "Foks njuz" nekoliko sati nakon što što su počeli novi sukobi u toj zemlji.

Ilustracija (Foto: kremlin.ru/ pixabay)

Komentarišući najavu američkog sekretara Majka Pompea da je vojna intervencija u Venecueli moguća ako se kriza produbi, Diaz-Balart je rekao da će "vrata biti otvorena za Ruse, Kineze i druge da povećaju svoje aktivnosti protiv američke nacionalne bezbednosti".

Slične tvrdnje iznosio je i ranije kada je izjavio da su Rusi, Kinezi, Iranci, pa čak i Hezbolah, već uveliko u Venecueli, kao i da bi mogli da iskoriste tu zemlju kao "platformu za napade na SAD".

Na pitanje novinara "Foksa" da li veruje da bi Vladimir Putin mogao da izvrši invaziju na SAD, Diaz-Balart rekao je da "najbliže što je svet bio nuklernom ratu dogodilo se jer su Rusi postavili nuklearne rakete na Kubi".

Na dodatno pitanje da li pokušava da kaže da će Rusija rasporediti nuklerne rakete u Venecueli, Diaz-Balart je odgovorio: "Sugerišem da su već tamo".

Ova izjava podigla je mnogo bure na društvenim mrežama, ali niko od zvaničnika nije se oglasio. Ni sam Diaz-Balart nije želeo da dodatano prokomentiše svoje tvrdnje ili iznese dokaze za njih. "NJujork tajms" pokušao je da ga kontaktira i dobije pojašnjenje na šta je tačno mislio, da li su "Rusi tamo" ili su "nuklearne rakete tamo", ali on nije odgovarao na pozive.

Iako nema dokaza za ovu tvrdnju, ovo nije i prvi put da se podrška koju Vladimir Putin pruža Venecueli i Nikolasu Maduru poredi sa najkritičnijim trenutkom Hladnog rata, tačnije situacijom iz 1962. godine kada je SSSR rasporedio nuklearne projektile na Kubu.

U Venecueli SAD i Rusija stoje na suprotnim stranama - Vašington podržava opozicionog lidera i samoprozvanog predsednika te zemlje Huana Gvaida, dok Moskva podržava Nikolasa Madura i njegov režim.

Dramatični događaji u ovoj nekada naftom bogatoj zemlji poslednjih nekoliko dana dodatno su podgrejali tenzije između Rusije i SAD. Vašington je prvog dana protesta objavio da je Rusija ubedila Madura da pobegne u Havanu, iako ga je na aerodromu čekao spreman avion. Ove navode rusko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je navodeći da je reč o "informacionom ratu".

Dan kasnije, američki zvaničnici ponovo su upozorili Rusiju da se ne meša u pitanja vezana za Venecuelu, a državni sekretar Majk Pomepo najavio je i moguću vojnu intervenciju ukoliko se kriza u toj zemlji ne smiri.

Takođe, mesecima unazad šuška se da su ruski plaćenici iz grupe "Vagner" prisutni u Vencueli, njih oko 400, i da pomažu Maduru da slomi otpor opozicije. 

Ruski i sirijski avioni nemilosrdno razbijaju položaje džihadista i militanata. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA