Najnovije

Broj žrtava raste – sve bliži rat između Izraela i Gaze! Pompeo huška: Izrael ima pravo da se brani!

Sukobi su nastavljeni drugi dan zaredom, ali još većom žestinom, između izraelske vojske i ekstremističkih organizacija u pojasu Gaze i prete da prerastu u otvoreni rat.

Gaza (Foto: Jutjub)

U Izraelu su u palestinskim raketnim napadima danas ubijene tri osobe, a u izraelskim kontraudarima je od subote poginulo najmanje devetoro ljudi u Gazi.

Palestinski ekstremisti su pojačali danas raketiranje, gađajući sela i gradove na jugu Izraela, navodi AP.

Ni druga strana ne pokazuje znake da namerava da položi oružje s obzirom da je premijer Izraela Benjamin Netanijahu naredio vojsci nastavak masivnih udara i pojačanje izraelskih jedinica duž granice, tenkovima, artiljerijom i pešadijom.

Izraelski lider je uz to ocenio da Hamas koji vlada Gazom plaća visoku cenu za raketne napade na Izrael.

On je naveo da je Hamas odgovoran ne samo za svoje vojne akcije već i akcije Islamskog džihada, manje ekstremističke organizacije u Gazi koja ima podršku Irana.

Frans pres navodi da Izrael cilja vođe ekstremista i da je danas ubijen jedan od komandira Hamasa odgovoran za transfer novca ekstremističkim organizacijama, kako je navela izraelska vojska.

Izrael i Hamas koji u svojoj povelji poziva na uništenje jevrejske države su ljuti neprijatelji i ratovali su već tri puta od 2007.

Posle rata 2014. je bilo često manjih sukoba, a ovoj najnovijoj eskalaciji nasilja je prethodilo je nasilje koje je izbilo krajem marta.

Ti manji sukobi su se obično završavali neformalnim prekidima vatre, zahvaljujući posredovanju Egipta, na osnovu kojih se Izrael obavezivao da će olakšati parališuću blokadu Gaze, pooštrenu otkako hamasovci kontrolišu tu teritoriju.

Kao i ranije runde sukoba i najnovije nasilje počelo je nakon palestinskih optužbi da Izrael ne ispunjava svoja obećanja.

Međutim, ono je toliko eskaliralo da može da se otme kontroli iako ni jednoj strani to zapravo ne odgovara.

Jutros je u Aškelonu u dvorištu jedne kuće šrapnelom smrtno pogođen 58- godišnji Izraelac, otac četvoro dece.

Medicinski centar Barzilai u Aškelonu je saopštio da je još jedan čovek poginuo u tom primorskom gradu, kada je raketa pogodila jednu fabriku, a treća osoba je ubijena kada je njeno vozilo pogođeno projektilom kraj pograničnog naselja Jad Mordehaj.

Od subote ujutru do nedelje u isto vreme ispaljeno je već 450 raketa i minobacačkih projektila prema Izraelu.

Izraelska vojska je uzvratila ciljajući oko 260 meta Hamasa i Islamskog džihada, kako sama tvrdi.

Danas je ubijeno pet Palestinaca, uključujući tri pripadnika Hamasa i Islamskog džihada uz četvoro ubijenih u subotu.

Izrael je potvrdio današnje ubistvo pomenutog komandira Hamasa, ali je s druge strane porekao da je odgovoran za smrt jedne 14-mesečne devojčice i njene trudne tetke, uprkos suprotnim tvrdnjama Ministarstva zdravlja u Gazi.

Portparol izraelske vojske Jonatan Konrikus rekao je da palestinska strana pokušava da prodaje priču koja nije istinita i da su devojčica i njena tetka žrtve pogrešno ispaljene palestinske rakete.

Nasilje je eskaliralo pre obeležavanja Dana sećanja na poginule izraelske vojnike i Dana nezavisnosti Izraela i pred početak muslimanskog mesec posta Ramazana.

Susedni Egipat, dugogodišnji posrednik između Izraela i Palestinaca i UN pokušavaju da smanje napetost.

Nasilje kakvo se godinama ne pamti je izbilo u vreme kada Netanijahu nastoji da obrazuju vladajuću koaliciju nakon pobede na izborima 9. aprila i pred nadmetanje za pesmu Evrovizije sredinom meseca.

Pompeo: Izrael ima pravo da se brani

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da Izraelci imaju „svako pravo da se brane” pošto su palestinski ekstremisti iz pojasa Gaze intenzivirali raketne napade na jug Izraela.Gostujući na televiziji Foks njuz, Pompeo je najnoviji talas nasilja između Izraelaca i Palestinaca nazvao „veoma ozbiljnim”.„Nadam se da možemo da se vratimo primirju koje je bilo na snazi nedeljama”, kazao je Pompeo, prenosi Beta.Najnovija eskalacija nasilja spada u najkrvavije okršaje dve strane od rata 2014. Od palestinskih raketa danas je poginulo najmanje troje Izraelaca, a ranjeno ih je više od 100. Izrael je uzvratio vazdušnim udarima u kojima je poginulo najmanje devet Palestinaca, a ranjeno je više od 110.

Pročitajte OVDE koga su napali izraelski tenkovi.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA