Najnovije

MADURO PORUČIO VOJSCI VENECUELE: Spremite se za rat! (VIDEO)

Maduro je u više navrata upozoravao Sjedinjene Države protiv vojnog učešća u tekućoj političkoj krizi u Venecueli. NJegov najnoviji govor vojsci dolazi posle neuspelog pokušaja državnog udara koji je predvodio lider opozicije Huan Gvaido.

Nikolas Maduro (Foto: Jutjub)

Predsednik Nikolas Maduro pozvao je vojsku da bude "spremna" u slučaju da Sjedinjene Države pokrenu ofanzivu na venecuelansko tlo, izvestila je u subotu agencija “Frans pres”. Maduro je rekao vojnicima da "budu spremni da brane zemlju s oružjem u ruci ako se jednog dana Severnoamerička imperija usudi da dotakne ovu zemlju, ovu svetu zemlju", u govoru u vojnoj bazi u kojoj je bilo prisutno nekoliko hiljada vojnika. Očekuje se da će opozicioni lider Huan Gvaido pokrenuti na nove napore za borbu protiv oružanih snaga protestima blizu venecuelanskih vojnih baza.

Dugogodišnja politička kriza u Venecueli dosegla je tačku ključanja ove sedmice, kada je Huan Gvaido, šef opozicione Narodne skupštine i samoproglašeni vršilac dužnosti predsednika, najavio ono što je nazvao konačnim potezom da se svrgne Maduro. Gvaido je u utorak pozvao civile i vojsku da se pridruže pokušaju državnog udara, rekavši da ima podršku oružanih snaga.

Međutim, činilo se da je samo mali deo vojske poslušao njegov poziv, a Nikolas Maduro je sutradan rekao da je ustanak bio neuspešan, obećavajući da će se odupreti snagama koje su nameravale “podvrgnuti našu zemlju modelu neokolonijalne ekonomske dominacije i porobiti Venecuelu”.

Nekoliko medijskih izveštaja sugerisalo je da su Madurovi saveznici, uključujući ministra odbrane Vladimira Padrina Lopeza, pristali na prenos ovlasti na Gvaida nakon višemesečnih pregovora s američkim predstavnicima. Podrazumeva se da je plan propao nakon što je Padrino Lopez promenio svoju odluku u poslednjem trenutku.

Izbili sukobi na kolumbijsko-venecuelanskoj granici. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA