Najnovije

SRBI SE BORE ZA GOLI OPSTANAK U ŠOVINISTIČKOM OKRUŽENJU: U Hrvatskoj danas izbori za savete i predstavnike manjina

Peti izborni ciklus za savete i predstavnike nacionanih manjina u Hrvatskoj biće održan danas. Na njima će najviše kandidata imati srpska lista, zatim lista albanske manjine, pa romska i mađarska. Srpsko narodno veće predložilo je 1.852 kandidata. To će biti peti izborni ciklus, odnosno drugi od kada je Hrvatska postala i zvanično deo porodice evropskih naroda.

Hrvati (Foto: Jutjub)

Izbori za savete i predstavnike nacionalnih manjina ove su godine uređeni posebnim zakonom koji bi trebalo da poboljša njihov položaj i njihovu vidljivost. Prema podacima iz Državne izborne komisije, na ovim izborima će učestvovati ukupno 558 prihvaćenih lista kandidata za savete i predstavnike, od kojih je njih 179 na regionalnom, i županijskom nivou.

Najviše lista ima srpska manjina - 189, a slede albanska nacionalna manjina sa 55 lista i romska i mađarska sa po 50 lista.

Prema pisanju hrvatskog portala Novosti, novi saziv saveta će nailaziti na iste prepreke kao i dosad: na diskriminaciju, govor mržnje i ignorisanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Zamenik predsednika SNV, Aleksandar Milošević, koji je aktuelni predsednik zagrebačkog ogranka, kaže da su pomaci u položaju saveta i predstavnika nacionalnih manjina u hrvatskom društvu sitni, iako je od prvih izbora prošlo 16 godina.

- Imamo situaciju da se ne brinemo o klasičnim manjinskim pitanjima kao što su jezik, kultura, obrazovanje, već o pitanjima diskriminacije i građanske ravnopravnosti.

- Nosimo breme s kojim se teško izboriti. U političkoj atmosferi u kojoj vlada državotvorni nacionalizam s razvijenim govorom mržnje i u kojoj nema pozitivne ekonomije i uređenog pravosuđa nije čudno da su saveti i predstavnici nacionalnih manjina daleko od ostvarivanja svojih prava - kaže Milošević. Jedan od uzroka je, ističe, i aktualni Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji je loš i nedorađen.

- Većina problema nacionalnih manjina stvorena je na centralnom nivou i zavisi od politike. Upotreba jezika i pisma, diskriminacija, pitanje obrazovanja i informisanja nisu problemi nekoliko opština, nego su nacionalni problem na koji postojeća politička arhitektura i tako skrojeni Ustavni zakon ne mogu adekvatno da odgovore - naveo je Milošević.

Procurio supertajni dokument CIA iz 1946. godine. Pogledajte OVDE o čemu je reč.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA