Najnovije

5 teških sastanaka o Kosovu ove nedelje: A evo koji je najznačajniji

Berlinski samit lidera Zapadnog Balkana pomerio je sa mrtve tačke klinički skoro mrtav dijalog Beograda i Prištine. Iako nije došlo do konkretnog pomaka, najznačajniji rezultat sastanka, koji je inicirao vodeći dvojac Evropske unije, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, jeste nastavak razgovora, odnosno zakazivanje novog susreta u Parizu prva dva dana jula.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

U međuvremenu, širom Starog kontinenta biće razgovora o kosovskom problemu. I to najmanje pet sastanaka samo ove nedelje.

Prvi, i možda najznačajniji sastanak, gledano geopolitički, biće održan u utorak, 7. maja u Berlinu. Američki državni sekretar Majk Pompeo stiže u posetu još uvek najmoćnijem evropskom lideru Angeli Merkel.

- Tokom boravka u Berlinu Majk Pompeo će se sastati sa kancelarkom Angelom Merkel i sa ministrom spoljnih poslova Haikom Masom kako bi ponovo razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa, kao što su Rusija, Ukrajina, Kina, Sirija i Zapadni Balkan - kazao je visoki zvaničnik Stejt Departmenta koji je upoznat s detaljima posete.

Kako se od berlinskog samita sve više govori se o mogućem direktnijem uključivanju SAD u pregovarački proces između Beograda i Prištine ne čudi što će jedna od tema američko-nemačkih razgovora biti upravo kosovski problem.

Dan kasnije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputovaće u Rim na sastanak sa potpredsednikom vlade Italije Mateom Salvinijem, kojeg smatra najmoćnijim političarom Italije, koji se, inače, zalaže za povlačenje italijanskog priznanja kosovske nezavisnosti.

Sa Salvinijem će, kaže, razgovarati o KiM, kao i o pozicioniranju u današnjoj, promenjenoj Evropi.

- Veoma poštujem premijera Kontea i Luiđi di Maja i predsednika Matarelu, koji je izuzetna ličnost u svakom pogledu, ali najmoćniji političar Italije je Mateo Salvini, koji će ubedljivom razlikom pobediti na izborima 26. maja za evropski parlament - kaže Vučić i dodaje da je već i iz toga jasno koliko je to značajan susret za Srbiju.

Istog dana, Vučić će iz Rima otputovati u Tiranu na samit Brdo - Brioni proces.

Tamo će se održati treći i četvrti sastanak. Najpre će šef srpske države razgovarati sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini na marginama samita.

- Naši kontakti se nastavljaju. Na primer, visoka predstavnica će učestvovati na sastanku lidera u okviru procesa Brdo-Brioni u Tirani 8. i 9. maja. Ona je spremna da ponovo sazove dijalog. Takođe je jasno da kosovska vlada treba da ukine tarife kako bi omogućila brzo obnavljanje dijaloga - rekla je Maja Kocijnačič, portparolka Mogerinijeve uoči sastanka u Tirani.

Kako se očekuje, Sabor SPC će trajati do 17. maja, a na dnevnom redu će se naći sve aktuelne teme iz života Crkve i, naravno, pitanje Kosova i Metohije.

Nakon svečanog dela, glavne sednice radnog dela zasedanja održaće se, kako je to uobičajeno, u Beogradu, u Patrijaršijskom dvoru.

Sa dosadašnjih okupljanja, Crkva se redovno oglašavala o Kosovu, pa je za očekivati da to bude tema i predstojećeg Sabora, najvišeg tela SPC čije su odluke obavezujuće.

Peti sastanak u manastiru Žiča

Peti i vremenski najduži sastanak biće održan u Srbiji. Reč je o redovnom zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve. Ono će početi 9. maja u manastiru Žiča, a posle dva dana, 11. maja, arhijereji će rad nastaviti u Beogradu, rečeno je u Beogradskoj patrijaršiji.

Vučić 8. maja u Tirani pod pritiskom

Pokret "Samoopredeljenje", najekstremnija politička opcija Albanaca na Kosovu i Metohiji, priprema demonstracije u Tirani zbog dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika u glavni grad Albanije.

Lider "Samoopredeljenja" je Aljbin Kurti. Ovaj pokret je poznat po organizovanju nasilnih demonatracija i bacanju suzavca u Skupštini tzv. Kosova, kada su često prekidane sednice.

Merkelova i SAD imaju suprotna rešenja po pitanju Kosova

Pogotovo, što Merkel ima dijametralno suprotan stav o konačanom rešenju. Dok iz Vašingtona poručuju da će podržati svaki dogovor dve strane, Berlin kaže nema menjanja granica.

Pročitajte OVDE šta kaže Lazanski kakva to poslastica stiže u Srbiju iz Rusije.

Izvor: Srpski telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA