Najnovije

ERDOGAN NE DA ISTANBUL! Izborno veće je poništilo rezultate izbora prema kojima je izgubio, opozicija besna!

Tursko vrhovno izborno veće (YSK) u ponedeljak je poništilo rezultate izbora za gradonačelnika Istanbula i odredilo ponavljanje izbora 23. juna, a opozicija je popuštanje zahtevu predsednika Redžepa Erdogana nazvala znakom "diktature", prenose agencije.

Redžep Tajip Erdogan (Foto: Sajt turskog predsednika)

Stranka Pravda i razvoj (AKP) predsednika Erdogana 16. aprila je podnela "vanredni prigovor" na izbore za istanbulskog gradonačelnika i pozvala da se to glasovanje poništi i ponovi zbog "nepravilnosti".

Dan posle lokalno izborno veće uručilo je Ekremu Imoglu, kandidatu glavne opozicione Republikanske narodne stranke, službeni mandat istanbulskog gradonačelnika.

Dobio je i potvrdu svoje pobede nad kandidatom AKP-a Binalijem Jildirimom, bivšim turskim premijerom. Imamogluov mandat sada će biti povučen, a novi izbori održat će se 23. juna, prenosi Rojters.

- Ovaj sistem koji odbija volju naroda i ne poštuje zakon nije ni demokratski ni legitiman. To je jasna diktatura - rekao je potpredsednik CHP-a Onursal Adiguzel i dodao da je "ilegalno pobediti protiv AKP-a".

Nakon odluke veća pala je i vridnost turske lire, prenosi agencija Rojters.

Iako je Erodganova stranka proglasila pobedu širom države na lokalnim izborima 1. marta, izgubila je politički ključne i psihološki važne trke za gradonačelnike u Ankari i Istanbulu.

To je najveći poraz Erdogana u 16 godina vladavine. Prvi put u 25 godina, turska prestolnica i Istanbul, grad u kojem je 1994. pobedio na izborima za gradonačelnika, ne bi bio pod vlašću islamskih konzervativaca.

Erdogan je u subotu ponovio svoje optužbe o "nepravilnostima" i korupciji na izborima u Istanbulu.

Francuska agencija Frans pres prenosi, pozivajući se na tursku agenciju Anadoli, kako vladajući tvrde da su pronašli veze između upravnika biračkih mesta na izborima u Ankari s "terorističkom organizacijom".

Anadoli piše da su turski istražitelji utvrdili da su 43 upravnika biračkih mjesta imali kontakte s mrežom propovednika Fetulaha Gulena, a njega predsednik Erdogan optužuje da je orkestrirao neuspeli državni udar u julu 2016. iz svog egzila u Sjedinjenim Državama.

Pročitajte OVDE gde je to Putin postavio nuklearke.

Izvor: jutarnji. hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA