Najnovije

JAČAMO UDARNU MOĆ NAŠE AVIJACIJE! Sa ruskim "đavoljim kočijama" nema nam ravnih u regionu! (VIDEO)

Srpska vojska se od 2012. tehnički i tehnološki ubrzano modernizuje i remilitarizuje, ocenjuje Miroslav Lazanski, vojni komentator lista "Politika". Podseća da je borbena moć Srbije namerno urušavana, ali je taj proces sada zaustavljen.

Ilustracija (Foto: Pravda)

- Sad idemo napred – kaže Lazanski.

Govoreći o velikoj vojnoj paradi koja će u petak 10. maja biti organizovana u Nišu, Lazanski kaže da će biti prikazan veliki deo borbene moći Srbije, a doći će i jedna "poslastica" iz Rusije.

- Neki mediji nagađaju da se radi o dva helikoptera MI-35, a to ćemo videti danas jer pretpostavljam da će danas imati probni let na Batajnici. U Rusiji smo, inače, kupili četiri MI-35, tri MI-17 i to pokazuje da se ta vertikalna, helikopterska komponenta oružanih snaga obnavlja – kaže Lazanski.

Najavljuje dolazak još devet helikoptera H145 iz Erbasa, od čega pet za vojsku i četiri za policiju.

Helikopterska baza je, ocenjuje, trenuto solidna s obzirom da ima od ranije helikoptera MI-8, MI-17, kao i 40 helikoptera Gazela.

MI-35, kako je objasnio, nazivaju "Đavolje kočije", po spoljašnjem izgledu isti je kao MI-24, ali ima jače motore, bolju opremu, bolji sistem navigacije, nosi više naoružanja i slično.

- Jačamo udarnu moć naše helikopterske jedinice, a parada u Nišu će biti fantastičan spektakl! Kada je reč o tenkovima, kaže da će biti prikazani modernizovani tenkovi M-84, a mogli bi iz Rusije da dođu i tenkovi T-72, prema pisanju nekih medija – kaže Lazanski za Pink. 

Dodaje da će biti prikazano i 1.500 vojnika koji su opremljeni po najmodernijoj šemi, kako su opremljeni vojnici svetskih armija.

Biće prikazana oklopna vozila Lazar 3 koja proizvodi Jugoimport SDPR, Miloša, šest Nora...

- Ovo će zaista biti spektakl koji će privući pažnju pre svega stranih vojnih atešea, kao i regionalnih posmatrača, budući da je svaka parada istovremeno i politička i vojna poruka – kaže Lazanski, dodajući da je Srbija po naoružanju superiorna u odnosu na zemlje bivše Jugoslavije. Hrvatska ima veći broj oklopnih vozila točkaša i prednost u amfibijskim borbenim vozilima, dok je Srbija superiorna na polju artiljerije, avijacije, PVO sistema...

Sledeća faza, ocenjuje, biće povećanje plata profesionalnim pripadnicima vojske i policije, a na tehničkom i tehnološkom polju zaista se beleži neverovatan skok. Kada je reč o dolasku nemačke kompanije MTU Aero Engines, Lazanski objašnjava da je MTU simbol za motore na zapadu, a da se to ne odnosi samo na avionske motore, već i na motore za podmornice, ratne brodove i dr.

- Ovo je kao da su nam doveli eureka program! Ovo je fantastična šansa za naš tehnički i tehnološki priključak najmodernijim tehologijama, budući da će u ovoj fabrici raditi naši ljudi i inženjeri. Bio sam fasciniran kada sam saznao da MTU dolazi u Srbiju jer je to neverovatan uspeh za našu zemlju. MTU je brend, simbol u Evropi i svetu! – kaže Lazanski.

NATO pažljivo odabrao dan za provokaciju Rusije. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Pink

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA