Najnovije

PUTINOVI SPECIJALCI ZAROBILI TERORISTE OVK! Posle žestoke borbe ražoružali Šiptare, Ameri zapanjeni

Pripadnik američkih Zelenih beretki Mark DŽakonija do detalja je opisao akciju najelitnijeg odreda ruskih specijalaca, čuvenog “Specnaza”, koje nazivaju i Putinovim zverima, 2001. godine na Kosovu i Metohiji. Tada su odjednom zarobili čak 60 albanskih terorista.

Ilustracija (Foto: RIA/ Pravda)

Sve se dešavalo tokom pobune Albanaca na jugu Srbije koji su se organizovali u OVPBM (Oslobodilačka vojska Preševa, Bujanovca i Medveđe) i uz pomoć terorista iz zloglasnog OVK pokušali da preuzmu taj deo teritorije naše zemlje. Oni su hteli da iskoriste to što su srpskim snagama bezbednosti posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma praktično bile vezane ruke u pojasu uz administrativnu liniju. Pobuna je ugašena u avgustu 2001.

Punih 18 godina kasnije, DŽakonija, koji tvrdi da su američke beretke tada logistički pomogle Rusima, otkrio je detalje akcije. Kako je naveo, Rusi su u munjevitoj operaciji zaustavili dobro naoružane Albance na visu Velja glava, okruženom šumom, na teritoriji KiM. Tako su sprečili upad terorista sa teritorije kiM na prostor Preševa, Medveđe i Bujanovca i pokolj srpskog stanovništva.

Pre toga, piše DŽakonija, albanski terorista iz snajpera je ubio jednog ruskog vojnika. To je bio dodatni motiv za pripadnike “Specnaza” da se sa njima obračunaju.

- Nedugo posle ovog incidenta na ovaj prostor je pristigla grupa ruskih specijalaca. Oni su blokirali određen broj okolnih naselja i uhvatili jednog teroristu, koji je posle kratke obrade gde se tačno nalazi teroristički štab OVPMB. Taj štab se nalazio na lokalitetu Velja glava, a u njemu je bila grupa od oko 60 naoružanih terorista – piše Amerikanac.

Ruski specijalci morali su da prođu kroz gusto pošumljen sektor da bi se približili ovom objektu, a podršku su im, kako tvrdi, pružili Amerikanci.

- Došlo je do kratkotrajnog puškaranja. U pauzama između rafala čula se vika na albanskom jeziku. Za veoma kratko vreme Rusi su iz šume izašli sa velikom grupom razoružanih i svezanih albanskih terorista – objašnjava zelena beretka.

DŽakonija nije krio koliko su ga ruski specijalci impresionirali.

- Oni su savršeni strelci. Odlikuje ih vrhunski stepen opšte i specijalne fizičke pripreme i unutrašnje discipline – opisao je on.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun potvrđuje da su Rusi zaustavljali teroriste, ali da nije tačno da su im Amerikanci pomagali.

- Amerikanci su u suštini teroristima omogućavali nesmetani prolaz. Dokumentovano je čak da su pojedini američki oficiri bili u redovima terorista OVPMB, imali su direktnu vezu sa teroristima. Pa tako, ovde su eliminisali oko 60 terorista, ali je zato na stotine njih, zahvaljujući Amerikancima, prošlo nesmetano na razne strane – objašnjava Drecun.

Potpukovnik KOS u penziji LJuban Karan dodaje da je imao prilike da u Slavoniji vidi nivo izdržljivosti i obučenosti ruskih specijalaca u sastavu mirovnih snaga UN.

- Tamo oni nisu bili angažovani u ratu, ali smo gledali njihovu savršenu uvežbanost na povremenim vežbama. Utisak je da sve mogu i da najsloženije stvari obavljaju sa pola snage. NJihova neverovatna psihofizička izdržljivost se videla kada su ih komandiri kažnjavali zbog različitih prekršaja discipline u slobodno vreme. Trčali su po kazni duge relacije, pod punom ratnom opremom, a komandir je za njima išao kolima. Povremeno bi ih zaustavio samo da bi radili sklekove i druge vežbe. Mislili smo da je to dril i da će fizički uništiti te specijalce, ali bi oni na kraju izgledali kao da su imali lakši trening – objašnjava Karan.

Stručnjak za terorizam Marija Đorić primećuje da, nažalost, i dalje postoje separatističke tendencije u tom delu Srbije.

- Albanski ekstremisti iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa na jugu Srbije još sanjaju o ujedinjavanju u Veliku Albaniju, i ne odustaju od provokacija. Srećom, srpske bezbednosne službe odlično rade.

Šta će sve moći Putinov S-500 pogledajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA