Najnovije

UCENE ZA BEOGRAD: Povratak za sto ili blokada puta ka EU!

Članstvo Srbije u EU moglo bi da se pojavi kao ucenjivačka karta koju će zapadni moćnici baciti na sto pred nas, da bi se srpski državni vrh privoleo na nastavak dijaloga, a u kome bi se vrlo verovatno kao "rešenje" kosovskog pitanja pojavio predlog koji u sebi sadrži i priznavanje nezavisnosti lažne države.

EU (Foto: Pixabay. com)

Da bi evropski zvaničnici stavili tačku na razgovore Beograda i Prištine što pre, ovakav scenario, kako prenose izvori "Novosti", mogao bi da se nagovesti srpskim zvaničnicima već na sastanku u Parizu 1. jula.

Nemački diplomata Volfgang Išinger, koji je bio i predstavnik EU u pregovaračkoj trojci Kontakt-grupe za Kosovo, postavio je pitanje kako nastaviti dijalog i povezao članstvo Srbije u Uniji i priznavanje Kosova.

- Šta bi Srbija trebalo da dobije (za priznavanje Kosova)? Brzu stazu za pristupanje EU? Ali jasno je: nema priznavanja - nema pristupanja! I Kosovo bi trebalo odmah da zaustavi povećanje taksa i odmah da dobije bezvizni režim! - napisao je on na svom tviter-nalogu.

Išinger je, inače, ostao upamćen po planu koji je ponudio 2007. godine koji je podrazumevao sporazum između Beograda i Prištine ali bez uzajamnog međunarodnog priznanja.

Šef diplomatije Ivica Dačić u utorak je rekao da nas očigledno čeka sledeća ucena: Ako nećete rešenje, onda nećete ući u EU, a da će onda "oni koji sada kritikuju Vučića reći da je on izdajnik, nacionalista, da ruši nacionalne i državne interese - da zbog toga ne idemo ka EU".

- Od posla kada je reč o priznavanju Kosova nema ništa. Na to neće pristati ni predsednik Vučić ni ova vlast. Rekli smo da nikada nećemo priznati, bez dogovora i bez kompromisa. Imajući u vidu realan odnos snaga u zapadnoj hemisferi, naravno da će oni nastaviti sa pritiscima da se u budućnosti zaokruži taj suverenitet države Kosovo.

On je naveo i da je sastanak u Parizu daleko da bi se već sada moglo govoriti šta će na njemu biti, jer prvo treba da se završe evropski izbori, a da će shodno rezultatima, zavisiti raspoloženje i odnos snaga unutar EU.

Dve Nemačke-nije isto

Kao predstavnik EU u posredničkoj trojci 2007. godine, Volfgang Išinger predložio je da Srbija i Kosovo urede svoje odnose na način na koji su to učinile dve nemačke države prema Berlinskom ugovoru iz 1972, kojim su se obavezale da razvijaju dobrosusedske odnose, da se uzdržavaju od primene sile, ali su i potvrdile nepovredivost međusobnih granica. Model dve Nemačke zvanični Beograd nije želeo ni da razmatra uz argumentaciju da Kosmet i Srbija nisu dve države već država i pokrajina.

Pročitajte OVDE kako je to Haradinaj napao Putina i šta je rekao.

Izvor: novosti. online

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA