Najnovije

PAKLENI PLAN EU: Planiraju balkanski bedem za Putina i Đipinga!

Evropska unija razradila je projekat kojim želi da spreči prodor Rusije i Kine na Balkan, a centralni deo te strategije je formiranje Balkanske unije, u koju bi ušli Srbija, Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina. Iza ove ideje, stoje nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron i doskorašnji premijer Austrije Sebastijan Kurc.

Vladimir Putin i Si Điping (Foto: kremlin.ru)

Kako kažu dobro upućeni sagovornici našeg lista, strategija EU protiv Moskve i Pekinga razrađuje se već duže vreme, ali će njena realizacija biti ubrzana nakon što su se pre nekoliko dana u Rusiji srela dvojica predsednika, Vladimir Putin i Si Đinping.

- Lideri Rusije i Kine saglasili su se, a to nisu preterano ni krili, da dve države zajednički deluju širom planete, svuda gde za to imaju obostrani interes. Jedno od tih područja svakako je i Balkan, i to iz dva razloga. Prvo, tu je bliska linija dodira Rusije sa Zapadom i NATO, drugo, ovaj region je važan deo kineskog ekonomskog megaprojekta "Pojas i put", a i potencijalno strateško čvorište za tokove ruskog gasa - rekao je za Srpski Telegraf jedan od sagovornika iz diplomatskih krugova.

Kao probni balon za plan EU, preko bečkog lista Prese, bliskog austrijskoj vladi, plasiran je tekst u kom se navodi da bi se Balkanska unija formirala po uzoru na EU, te da bi zemlje regiona tek na taj način mogle eventualno zajedno da pristupe EU. Da ne bude zabune o čemu se tačno radi, Prese u igru odmah uvlači Moskvu i Peking:

- Ako izostane ovakav scenario, Kina, Rusija i Turska između sebe bi podelile region. Za političkom stabilnošću Kremlj, kao ni Komunistička partija Kine ili turske autokrate, nisu zainteresovani, te bi kraj tenzija među balkanskim narodima bio nezamisliv - piše bečki dnevnik.

Domaći analitičari nemaju mnogo dilema da se iza ideje o Balkanskoj uniji krije zapravo namera EU da stavi naš region pod kontrolu, te onemogući prevlast Rusije i Kine.

- Ideja o Balkanskoj uniji postoji još od 2002, tada je to bilo zamišljeno kao svojevrsna mini-unija bivših jugoslovenskih republika, ali bez Hrvatske i Slovenije, plus Albanija. No, sada je ta ideja dobila sasvim drugačiji karakter, a to je da za te zemlje mini-unije nema članstva u EU, ali će zato biti pod njenom kontrolom. Cilj EU je da kontroliše ovaj region da ne bi došle Rusija i Kina, koje će ponuditi svoju političku i ekonomsku saradnju. Oni neće to javno da kažu, već pričaju da je to priprema za članstvo u EU - objašnjava geopolitički analitičar Srđan Perišić.


Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović podseća da su ovakve ideje postojale i ranije i da se nisu istorijski dokazale.

- Balkan je u svakom smislu deo evropske kulture i istorije i potpuno je uklopljiv u EU sistem, pa ne vidim zašto praviti paralelni. Zašto neko misli da su istorijski, recimo, skandinavske zemlje, Velika Britanija ili Iberijsko poluostrvo više evropski od Balkana - kaže ministarka.

- Ova ideja u stvari pokazuje da je politika proširenja u drugom planu i na ovaj način nam se preporučuje da se sami organizujemo. Ovaj prostor bi očito trebalo da bude nova periferija EU. Ako hoće da spreče uticaj Rusije i Kine, onda treba da nas prime što pre.

Jakša Šćekić, dugogodišnji novinar BBC, ima slično viđenje:

- Ako je to tačno, to bi došlo za zemlje zapadnog Balkana maltene kao slanje deteta u pripremni razred. EU stvarno mora da se odluči hoće li da primi region ili da nas drži na distanci.

Putin obnavlja Rusiju za 400 milijardi dolara! Više o tome OVDE

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA