Najnovije

AMFILOHIJE: Zapanjen sam Đukanovićevim izjavama! Komunisti su bar imali toliko pameti da nisu stvarali svoje crkve

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije rekao je u intervjuu za TV Novi, da će se Trojičindanski sabor održati kako bi "iscijelio otimačinu i raspolućenost društva".

Mitropolit Amfilohije (Foto: Jutjub)

On je dodao da je zapanjen izjavama predsednika Mila Đukanovića. Amfilohije smatra da crnogorska vlast pokušava da ubije pojam ljubavi na Trojičindanski praznik.

–Taj sabor i postoji da sve podsjeti kako otimanje nije dobro i da tu nema razuma. On nije ništa drugo nego manifestacija prizivanja ljubavi prema Bogu i podsticaj za nas koji smo na zemlji, na ljubav, na iscjeljenje od mržnje, na iscjeljenje od bezbožništva, rekao je on.

On je ponovio da „ateistička vlast želi da oduzima crkvenu imovinu“.

– Možda planira da je pokloni nekoj svojoj sekti koju sama stvara. Gdje je bilo u istoriji da se to radi i to je prvi put. Komunisti su imali toliko pameti pa nijesu stvarali svoje crkve. Ovi njihovi nasljednici hoće crkve da stvaraju, pojasnio je  on.

Mitropolit Amfilohije naglašava da je iznenađen izjavama predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

– Sretali smo se u Hramu vaskrsenja, sretali smo se sa ljubavlju i zato sam zapanjen zbog njegovih izjava, rekao je on.

Nema nikakve dileme da će veliki crkveno-narodni sabor u Podgorici u subotu 15. juna biti najveći skup ikada održan u Crnoj Gori.

Da će to biti baš tako, da se zaključiti i prema interesovanju pravoslavnih vernika iz grada pod Rumijom, koje je ogromno.

Ništa do sada nije tako snažno ujedinilo verujuće pravoslavce kao najava otimanja imovine Mitropolije crnogorsko – primorske od strane predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, deklarisanog ateiste, i njegove Demokratske partije socijalista.

Barani se samoorganizuju, većina će ići svojim prevozom, a obezbeđeni su i autobusi ispred hrama Svetog Jovana Vladimira na Topolici koji polaze toga dana u 07:30 časova. Prijavljivanje putnika koji će putovati autobusima vrši se u Knjižari Sabornog hrama.

Đukanović je najavio i „obnovu“ tzv. „Crnogorske pravoslavne crkve“, koja je registrovana u policijskoj stanici na Cetinju, na taj način posredno najavljujući da će imovina Mitropolije crnogorsko – primorske zapravo biti preoteta u korist NVO na čijem je čelu raspop Miraš Dedeić.

Sabor u Podgorici će početi u 9 časova Svetom arhijerejskom liturgijom koju će u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja saborno sa sveštenstvom i vernim narodom služiti više arhijereja naše Crkve.

Nakon Svete liturgije u 11 časova sa platoa Sabornog hrama biće upućena zajednička poruka svim vjernima, crnogorskim vlastima, međunarodnoj zajednici i sveukupnoj javnosti za odbranu naše vere i svetinja, u duhu mira, ljubavi i uzajamnog poštovanja.

„Usvajanje u Skupštini Crne Gore u obliku nedavno usvojenom od strane Vlade Crne Gore Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, dovelo bi u ozbiljna iskušenja našu Mitropoliju, sve pravoslavne eparhije u Crnoj Gori, ali i sve vjerske zajednice, ugrožavajući im ime, dostojanstvo, predanje i imovinu“ – saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Trojičindanski sabor organizuje Mitropolija crnogorsko-primorska u saglasju sa ostalim episkopijama iz Crne Gore: budimljansko-nikšićkom, mileševskom i zahumsko-hercegovačkom.

Pročitajte OVDE kakav se to napad bez presedana događa a EU je veoma zabrinuta.

Izvor: fakti. org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA