Najnovije

REFERENDUM O KOSOVU NA PROLEĆE? Konačan dogovor Beograda i Prištine do kraja godine, ali pod jednim uslovom

Na sastanku lidera regiona sa Angelom Merkel i Emanuelom Makronom u Parizu 1. jula mogao bi da bude formulisan okvir za rešenje kosovskog problema, dok bi konačan predlog trebalo da bude usaglašen do kraja godine. Ukoliko bi do takvog scenarija došlo, referendum o Kosovu mogao bi da se održi zajedno sa redovnim parlamentarnim izborima na proleće.

Vučić i Tači (Foto: Jutjub)

Ovo je za "Blic" potvrdilo više izvora iz diplomatskih krugova. Međutim, ovaj scenario će biti moguć samo u slučaju da do sastanka uopšte dođe. Kako se poslednjih nedelja spekuliše, kancelarka Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron su u sukobu oko načina na koji će se birati novi predsednik Evropske komisije, ali i oko toga ko će biti kandidati za evropske institucije. Iako u javnosti žele da ostave utisak da je sve u najboljem redu i da nema nesuglasica, jasno je što izvori bliski dvoma zvaničnicima potvrđuju da je došlo do zahlađenja na relaciji dve najmoćnije evropske političke figure.

- Ukoliko do sastanka 1. jula uopšte dođe, što iz današnje perspektive deluje vrlo daleko i neizvesno, onda bismo mogli da očekujemo da tada bude formulisan neki okvir ili platforma, koji treba da posluže kao polazište za konačno rešenje problema - kaže sagovornik  iz diplomatskih izvora.

Sve zainteresovane strane dobile bi okvir koji bi potom bio usaglašavan.

- Onda bi dvema stranama bilo ostavljeno vreme, od nekoliko meseci ili više, da ispregovaraju ono što u tom osnovnom dokumentu stoji, da promene delove, ubace nove detalje i usaglase konačan predlog rešenja kosovskog problema i s tim izađu pred svoje građane - kaže sagovornik.

Ali, osim sukoba na relaciji Merkel - Makron, sve su zategnutiji i odnosi kosovskih zvaničnika Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija pa je to još jedan dodatak tezi da do sastanka 1. jula teško da će doći.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da još ne zna hoće li biti sastanka u Parizu biti zbog konsultacija Merkelove i Makrona sa Amerikancima.

- Znam da razgovaraju međusobno i da znaju da ne sme da se dozvoli da Pariz bude katastrofa. Ako se bude videlo da se ide u tom smeru, ko zna da li će se Pariz i dogoditi - rekao je Vučić.

Predsednik je ponovio da će u Parizu stav Beograda biti jasan, nepromenjen i apsolutno racionalan i civilizacijski razuman - da Priština ukine takse na srpsku robu, kako bi se išlo u dijalog, da se pokuša da se postigne kompromis.

- Ali, da postignemo kompromis tako što ćete vi da kažete: "Kosovo je u ovim granicama", a ja ću da ponovim istu rečenicu: Ja smatram da je Kosovo deo Srbije, vi da je nezavisno, i šta ćemo onda? Pošto se svi u svetu prave blesavi kada to slušaju, nije problem - možemo i mi tako, iako to ne odgovara nama i našem ubrzanom rastu - konstatovao je Vučić.

Prema najoptimističnijim prognozama, ako u julu bude stvoren okvir, do konačnog usaglašavanja moglo bi da dođe do kraja godine, a ukoliko bi se to dogodilo, onda bismo zajedno sa redovnim parlamentarnim izborima planiranim za proleće, imali i referendum na kojem bi građani glasali o predlogu o Kosovu.

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku izjavio je da je saglasan da bismo 1. jula u francuskoj prestonici mogli da dobijemo okvir za rešenje. On je rekao da je veoma nezahvalno govoriti o rokovima za postizanje konačnog rešenja.

- Kao optimalni rok i dalje stoji kraj 2019. godine, ali videli smo da se u prvoj polovini godine nije uradilo gotovo ništa, zato nije dobro spekulisati sa datumima i rokovima - istakao je on.

Na pitanje da li to znači da bi građani na biralištima onda mogli da glasaju istovremeno za parlament, ali i da se izjašnjavaju o referendumu, Đukanović kaže da "ne isključuje tu mogućnost".

Zapad tri stanovišta, Rusija četvrto

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Zapad ima čak tri moguća stanovišta kada je reč o rešenju, a Rusi četvrto.

- Pravo da vam kažem, ni zapadne sile ne mogu da se dogovore šta će sa Kosovom. Ne znaju ni oni sami šta hoće. Kad ih pitam šta hoće, oni ne znaju. Postoje tri stanovišta o tom pitanju, a svi imaju različita, a Rusi čak četvrto. Zapadne sile pojma nemaju šta će sa ovim pitanjem - naveo je Vučić.

Haradinaj optužuje Beograd

Ramuš Haradinaj tvrdi da će Srbija biti glavni krivac ukoliko se sastanak u Parizu ne održi.

On je rekao da ne isključuje mogućnost da najavljeni samit ne bude održan, ali tvrdi da to neće biti krivicom Prištine, već Beograda, jer uslovljava nastavak dijaloga. Stav Beograda je, inače, da nema nastavka dijaloga bez ukidanja prištinskih taksi.

Šiptari pripremaju bombaške napade na sever Kosova. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA