Najnovije

CIRKUS: Žalbe na doktorat Siniše Malog pred Odborom, a pred Rektoratom - pamuk!

Javnost u Srbiji za korak je bliže konačnom odgovoru na pitanje da li je ministar finansija Siniša Mali ukrao doktorat ili nije. Odbor za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta započeo je zasedanje, ali samo prvom u nizu sednica. Ispred rektorata, nekoliko studenata, aktivista iz organizacije "Jedan od pet miliona", izvelo je perfomans.

Siniša Mali (Foto: Jutjub)

Šta spaja uzgajanje pamuka i akademsku zajednicu u Srbiji? Doktorat ministra finansija Siniše Malog, kažu studenti koji su članove Odbora koji većaju o tome da li je Mali doktorat prepisao dočekali lažnim diplomama i pamukom, aludirajući na jedan od, po njima, najzabavnijih delova ministrovog doktorata.

"Hteli smo da pokažemo javnosti naučni doprinos Siniše Malog, koji u svom radu govori da je Srbija prva po proizvodnji i izvozu pamuka, jednako skoro kao Eritreja, što je prepisao od jednog profesora", kaže Valentina Reković, studentkinja FPN.

I to je, kažu, samo kap u moru nespretno ukradenih citata drugih naučnika koje je Mali predstavio kao svoj akademski doprinos. Odboru žele da poruče samo da Sinišu Malog tretiraju kao što bi svakog drugog studenta koji se sumnjiči za prepisivanje.

"Mi znamo da vlast vrši pritisak u svim sferama društva pa tako i u akademskoj zajednici. Mi samo želimo da pružimo podršku podršku i kažemo Rektoratu da ne sme da podlegne tim pritiscima i da se mora voditi svojom akademskom čestitošću kada bude donosio odluku u vezi sa ovim doktoratom", dodaje studentkinja Valentina Reković.

Iako poručuju da je njihova dužnost kao studenata da danas budu ispred Rektorata, u performansu ih se pojavilo svega šačica. Od profesora - samo jedan.

"Ja sam iznenađena što sam jedina. Bilo je tu još par kolega, ali otišli su. Prosto je važno da damo podršku ovoj komisiji, ja to tako doživljavam - da razume probleme univerziteta i šta je ovde ključna stvar, i da je ovo veoma bitan trenutak. Eto, zato sam tu", kaže Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta.

U Rektoratu, pak, performans ne vide kao podršku, već kao potencijalni pritisak na članove Odbora. Sve procedure, su, kažu, ispoštovane i sprovode se u propisanom roku. Drugim rečima - problema zasad nema.

"Ja u ovom trenutku ne vidim prepreku. Jedino što, naravno, niko ne može da prejudicira šta će biti odluka Odbora za profesionalnu etiku. Sad, jedino ako se želi uticati na Odbor, onda mislim da to nije dobro - ja želim da verujem da to nije razlog okupljanja, nego želja studenata da se minimiziraju takvi nemili slučajevi na Univerzitetu", kaže rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović.

Članovi komisije su stručnjaci iz raznih oblasti unutar akademske zajednice, jer većanje nije na nivou profesije, već sumnje u kršenje opštih etičkih standarda. Zbog kompleksnosti problema, danas nije doneta presuda o ministrovom doktoratu, ali na Univerzitetu uveravaju da javnost neće dugo čekati na odgovor.

Današnja sednica samo je prva u nizu koju će održati Odbor za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta raspravljajući o doktoratu ministra finansija Siniše Malog. Rok za donošenje konačne odluke je 120 dana.

Pročitajte OVDE ko kaže da je Vučić u boljoj pregovaračkoj poziciji kad je reč o Kosovu.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA