Najnovije

SVAKI SRBIN TREBA DA ZNA: Svi dižemo tri prsta i ljubimo se tri puta, a nemamo pojma zašto

Poslednjih decenija 20. veka u Srbiji pojavio se trend da se naš narod prilikom susreta i pozdravljanja rukuje i ljubi tri puta.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Ovakav način pozdravljanja posebno je bio popularan tokom Prvog i Drugog srpskog ustanka, a sa izvesnom sigurnošću može se tvrditi da je u pitanju običaj koji nastao par vekova ranije i koji se koristio u svečanim prilikama.

Danas svi primenjuju ovu svakodnevnu rutinu, međutim, gotovo niko ne zna zašto i šta ona predstavlja. Osnovno razumevanje značenja ovoga pozdrava u hrišćanskom svetu predstavlja međusobno pozdravljanje Svetog Trojstva, posvećujući svaki poljubac: Ocu, Sinu i Svetomu Duhu. Pored ovoga postoji i drugo manje poznato objašnjenje, koje u sebi nosi poruku i zavete nacionalne časti, a ono glasi:

„Kad se duže vreme nisu videli,
Srbi se ljube tri puta.
Onaj treći poljubac u obraz je najznačajniji.

Srbi se ljube tri puta:

u ime života,
u ime smrti,
i u ime časti,“

Kako se u većini naroda obraz smatra središtem časti, za Srbe je to posebno karakteristično tako da ima posebno značenje i smisao. Prvi poljubac-u ime života, proslavlja vrednosti života, da se živii životom dostojnog časnog čoveka, drugi poljubac-u ime smrti, posvećuje se s dužnim poštovanjem našim najbližim pokojnicima, kao i našim slavim predcima, i teći poljubac-u ime časti, u hrišćanskom duhu poručuje da se živi u časti hrišćanskih vrlina.

Drugi naš karakterističan pozdrav jeste tri prsta desne ruke podignuta ka nebu. 

Tri prsta simbolično predstavljaju krst, što je ujedno i pozdrav Svetom Trijstvu. Kada se krstimo koristimo upravo ta tri prsta, palac, kažiprst i srednji prst, i kada se spoje predstavljaju Jedinstvo Trojstva.

Srbija dobila "H145M" najluđu zver među helikopterima. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA