Najnovije

VUČIĆ ČESTITAO ROĐENDAN TRAMPU: Evo šta mu je poručio!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas rođendan predsedniku SAD Donaldu Trampu, poželevši mu "najbolje želje za dobro zdravlje i ličnu sreću, kao i mnogo uspeha na odgovornoj dužnosti", i ponovo ga pozvao da poseti Srbiju

Aleksandar Vučić (Foto: odbrana.mod.gov.rs)

 

 - Dozvolite da Vam i ovom prilikom uputim poziv da posetite Srbiju, jer nijedan predsednik SAD nije to učinio skoro četiri decenije. Srbija i SAD su iskovale prijateljstvo boreći se zajedno protiv nepravde u dva svetska rata i između nas postoje jake istorijske veze -  kaže se u čestitki.

Predsednik Vučić je podsetio da se ove godine obeležava 75 godina operacije "Halijard", kada su "vanvremenskom solidarnošću i čovečnošću, koje je pokazao hrabri narod male Srbije, u jednoj od najvećih akcija te vrste u Drugom svetskom ratu, spaseni životi više od pet stotina američkih i savezničkih vazduhoplovaca".

Kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, on je takođe podsetio da prijateljstvo, međutim, nije nešto što je dato jednom zauvek, već ga treba čuvati i neprestano negovati. 

 - Zato želim da potvrdim svoju čvrstu volju da doprinesem razvoju političkog dijaloga i jačanju ekonomske saradnje naših dveju zemalja. Vašom posetom potvrdili biste da je želja za jačim i bogatijim srpsko-američkim vezama obostrana, što bi građani Srbije znali da poštuju i cene -  istakao je predsednik Srbije.

On je dodao da ga u nastojanju da odnose Srbije i SAD vrati na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu, ohrabruje činjenica da Tramp posvećuje pažnju zbivanjima na Balkanu i da je nekoliko puta istakao spremnost da pomogne u dijalogu Beograda i Prištine, a time i rešavanju vekovnog problema Kosova i Metohije.

 - Kao što i sami znate, gospodine predsedniče, kroz problem Kosova i Metohije ukrštaju se prava i interesi ne samo Beograda i Prištine već i različitih međunarodnih činilaca, čime postaje i izvor beskrajnih političkih manipulacija i nestabilnosti. Nikom, međutim, nije stalo do rešenja tog teškog bremena koliko Srbiji. Zato smo realno i hrabro, s voljom i verom, krenuli u potragu za trajnim rešenjem, koje bi mojoj zemlji, ali i celom regionu, omogućilo mir, stabilnost, saradnju, ekonomski prosperitet i napredak na evropskom putu -  naveo je Vučić u čestitki Trampu.

On je podsetio i da, kao i svi građani Srbije, zna da SAD imaju poseban odnos prema Kosovu i Metohiji, smatrajući ga za nezavisnu državu, koju su uvek podržavali i pomagali, posebno kroz delovanje administracije bivšeg predsednika Vilijama DŽefersona Klintona, ali da veruje da bi Tramp vodio drugačiju politiku. 

 - Prateći Vaš energičan rad, poštujući hrabrost ideja i otvorenost za različit, ponekad i neočekivan pristup u rešavanju problema, uveren sam da biste Vi vodili drugačiju politiku po tom pitanju. Upravo zato želim Vas da zamolim da utičete na Prištinu da ukine štetne takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji, kako bi dijalog, sa ciljem pronalaženja kompromisnog, obostrano prihvatljivog rešenja, mogao da bude nastavljen - poručio je Trampu predsednik Srbije. 

 - To me asocira na reči Nikole Tesle, rođenog Srbina, stanovnika Amerike, koji je zadužio ceo svet: ''Neka budućnost kaže istinu, procenite svakog čoveka prema njegovom radu i zaslugama. Sadašnjost je njihova, ali budućnost je moja, za koju sam tako naporno radio - zaključio je Vučić u rođendanskoj češtitki predsedniku SAD.

Popović oštro kritikovao Đukanovića! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA