Najnovije

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) ŠEST POLICAJACA JE U USPAVANOG REPERA ISPALILO 55 METAKA: Izveštaj stručnjaka tvrdi da je upotreba sile bila opravdana!

Vili Mekoj, 20-godišnji reper u usponu ubijen je još 9. februara dok je spavao u svom automobilu na parkiralištu Tako Bela u gradu Valjejo.

Ubistvo američkog repera (Foto: Jutjub)

To ubistvo je izazvalo gnev američke javnosti i dovelo do intenzivne istrage česte upotrebe smrtonosne sile i slučajeva lošeg postupanja i zlostavljanja u policijskoj stanici Valjeja. Reperova porodica je nemili čin nazvala “pogubljenjem koje je izveo streljački vod”, a za broj ispaljenih metaka su saznali iz medija, navodi Guardian.

Stoga su gradski zvaničnici izdvojili 8.000 dolara za izradu stručnog izveštaja o ovom slučaju. Plaćeni stručnjak i bivši policajac Dejvid Blejk je napravio izveštaj od čak 51 stranice u kojima je zaključio da je ubistvo bilo “u skladu sa savremenim praksama obuke i policije koje su povezane s upotrebom smrtonosne sile”.

On je rekao da je “55 metaka koje je šest policajaca ispalilo za 3,5 sekunde razuman čin, zasnovan na mojoj obuci i iskustvu kao instruktora na vežbalištu, kao i na primenjenoj psihologiji ljudskih činilaca”.

Blejk je opravdavao veliku količinu metaka ispaljenih na Mekoja mentalnim stanjem policajaca. Rekao je kako su policajci “uopšteno uvežbani da pucaju dok se pretnja ne neutralizuje” i da su verovatno nastavili da pucaju zbog delomičnog “akutnog stresa i haosa uzrokovanog zvukovima pucnjave, ostacima i svetlima ugrađenim u oružje koja su se odbijala od razbijenog vetrobranskog stakla.”

Šestorica naoružanih policajaca opkolila su mekojev automobil nakon što je zaposleni Taco Bela pozvao policiju kako bi prijavio čoveka u automobilu koji nije reagovao na pozive. Iz policijske stanice u Valjeju su rekli kako su policajci pucali zbog “straha za svoju sigurnost”, tvrdeći da je Mekoj posegao za pištoljem u krilu. Međutim, snimci objavljene zahvaljujući pritisku javnosti bacaju sumnju na delove policijske priče. Na njima se vidi da je Mekoj pomaknuo ruku kako bi se počešao pre nego što su policajci otvorili vatru. Policija ga nije pokušala da probudi niti su se predstavili.

Osim toga Blejk je u svome izveštaju napisao kako “nijedan policajac nije potrošio svu municiju pre nego što je prestao da puca što ukazuje na nivo samokontrole”. Navodno je taj stručnjak poznat po pisanju sličnih izvešaja sa zaključcima da su ubistva u sprovođenju zakona bila razumna.

Međutim zna se da su policajci bili upoznati da činjenicom da oružje u kolima nema šaržer i da eventualno može da ima samo metak u cevi.

Pročitajte OVDE da li se Iranu podmeće povod za sukob.

Izvor: Net. hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA