Najnovije

VUČIĆ SE OGLASIO POVODOM NAPETE SITUACIJE U PODGORICI: "Neću da pravim dodatnu zlu krv"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da neće da ulazi u, kako je rekao, pravljenje dodatne zle krvi i sukoba na relaciji Srbija - Crna Gora, nakon što je Podgorica usvojila predlog spornog zakona kojima se praktično otima imovina Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Aleksandar Vučić (Foto: jutjub)

Vučić je u danu, kada je SPC u Podgorici organizovala Trojčindanski narodni sabor SPC kojim je vlastima Crne Gore poručila da je takav zakon neprihvatljiv i da treba da ga povuku, izneo kratku poruku za zvaničnu Podgoricu.

“Neću da ulazim u pravljenje dodatne zle krvi i sukoba na bilo koji način. Što sam imao da kažem rekao kroz malu mobu, a ona ne samo da nije uslišena već je prezrena od strane crnogorskih vlasti, i hvala im na tome. To je sve što imam o tome da kažem” - rekao je Vučić.

Vučić je, naime, prethodno, rekao da bi svako ugrožavanje imovine srpske crkve u Crnog Gori neminovno vodilo pogoršanju inače dobrih odnosa dve zemlje i da zato moli vlasti ili većinu u CG da ne podrže predloženi zakon, koji je na to usmeren.

Usledio je i odgovor crnogorskih vlasti.

Zahvaljujemo se predsedniku Vučiću na savetima. Ali ga podsećamo i ovim povodom da je Crna Gora suverena država koja samostalno kreira svoj zakonodavni okvir vodeći računa o interesu svakog pojedinca i zajednice u celini - naveli su u Vladi Crne Gore.

Šta predviđa sproni zakon?

Nedavno usvojeni Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica u Crnoj Gori predviđa da "svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biće prepoznati kao državna imovina".

"Dovodimo veliku fabriku iz drvno-prerađivačke industrije": Vučić u obilasku Zaječarskog okruga najavio nove investicije
Pokrovitelj ovog zakona, crnogorski predsedenik Milo Đukanović dolio je ulje na vatru izjavom da SPC u Crnoj Gori iz "prostorija koje joj ne pripadaju" pokušava da utiče na dnevno-političke prilike u toj zemlji trudeći se da ostvari viziju "Velike Srbije", predsednik Crne Gore, dodatno je poljuljao diplomatske odnose između dve zemlje.

Vučić o Jovi Bakiću

Vučić je u Zaječaru, gde boravi u okviru kampanje "Budućnost Srbije", komentarisao je izjave sociologa Jova Bakića o upadu u RTS zbog kojih je Bakić juče dao izjavu u policiji.

Ja ih nisam pozvao da se obračunaju sa mnom nikog nisam pozvao na tuče. Rekao sam: Jovo Bakić, kao i Jeremić, Obradović i mnogi drugi, uvek nam govore o grdnim batinama, uvek tu sintagmu koriste.

Svaki dan nešto plačete i kukate, nemojte više da pretite običnom narodu, 'aj skupite se vas četvorica, i Bakić peti, i recite mi gde da dođem, da dobijem te grdne batine - rekao je Vučić tokom boravka u Boljevcu.

On je kazao i da "nigde nije video" to da predstavnici opozicije opkoljavaju predsedništvo ili olaze pred Skupštinu da biju predsednika republike i narodne poslanike, nazvavši ih slabićima i kukavicama.

Podsetimo, sociolog Jovo Bakić, u intervjuu za nedeljnik "NIN", komentarisao je upad članova protesta "1 od 5 miliona" u zgradu RTS-a, koji se dogodio pre nekoliko meseci, koji nije podržao.

“Pazite, da su imali duge cevi, pa neka i upadnu. Pa ako upadate tamo, šta ćete bez dugih cevi? Šta je vaš cilj?...” - izjavio je Bakić, nakon čega je i saslušan u policiji.

Zašto Milo donosi zakon kojim se SPC oduzima imovina, saznajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA