Najnovije

SAD I NATO VRŠE JOŠ JAČI PRITISAK NA TURSKU: Zašto američki „Patriot“ ne može biti alternativa za ruski S-400

SAD i NATO nastavljaju da vrše pritisak na Tursku zbog kupovine ruskih PVO sistema S-400.

Patriot (Foto: Jutjub)

Kao razlog za to navode se različiti argumenti: od nekompatibilnosti sistema sa NATO sistemima za protivraketnu odbranu, do njihove potencijalne upotrebe u obaveštajne svrhe. Amerikanci prete da će otkazati isporuku borbenih aviona F-35 Turskoj i već su prekinuli prijem turskih pilota na obuku na tim avionima.

Američki sistemi „Patriot“ se nude kao alternativa za ruske sisteme S-400. Međutim, oni ne mogu da zadovolje potrebe Turske u oblasti protivvazdušne odbrane. O tome za Sputnjik govori bivši komandant turske vojne vazdušne baze i Turske agencije za vazduhoplovstvo, penzionisani general-pukovnik Turskog ratnog vazduhoplovstva Erdogan Karakuš.

„Turska ne smatra da je predlog američke strane o isporukama sistema ’Patriot‘ dovoljan da zadovolji njihove potrebe u oblasti odbrane. Ove isporuke ne mogu da zadovolje potrebe Turske u oblasti protivvazdušne odbrane. Upravo iz tog razloga, Ankara i insistira na kupovini sistema S-400. Turska je svesna da, u slučaju kupovine američkih sistema ’Patriot‘, ne može biti reči o bilo kakvom prenosu tehnologije. S tim u vezi, u početku je i bilo problema sa isporukama ’Patriota‘. Kada smo američkoj strani predložili da nam isporuči ovaj sistem, pod uslovom da se za njega proizvode određeni rezervni delovi na teritoriji Turske, naišli smo na odbijanje Vašingtona. Zbog toga smo sada odlučni da kupimo S-400“, objašnjava Karakuš.

On podseća da je Turska ranije planirala da kupi protivvazdušni sistem kineske proizvodnje.

„Međutim, tada su se Amerikanci umešali u proces, zbog čega je naš sporazum sa kineskom stranom poništen. A danas SAD svim silama pokušavaju da nas spreče da kupimo sisteme S-400. Ova situacija još jednom pokazuje da je neophodno dalje jačanje saradnje između Turske i Rusije u toj oblasti“, zaključio je Karakuš.

Pročitajte OVDE kakav je to potez povukla Indija što će razbesneti Ameriku.

Izvor: novosti. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA