Najnovije

NOVA OTKRIĆA O SRPSKIM ŽRTVAMA U HRVATSKOJ: Identifikovano 11 posmrtnih ostataka metodom analize DNK!

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu danas je uz prisustvo članova porodica obavljena identifikacija posmrtnih ostataka 11 žrtava srpske nacionalnosti, stradalih tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, u periodu od 1991. do 1995. godine, na području Republike Hrvatske, saopštila je Komisija za nestala lica.

Ustaški grafiti u Šibeniku (Foto: Jutjub)

Posmrtni ostaci ekshumirani su u Gornjem Selištu (2), Petrinji (2), Glini (1), Šašu (1), Šibeniku (1), Vrbovljani (1), Vodoteču (1), Gračacu (1) i Vukovaru (1).

Svi posmrtni ostaci 11 lica su identifikovani metodom analize DNK, precizira se u saopštenju i dodaje da će njihova sahrana biti obavljena u skladu sa izraženim željama porodica.

Prema podacima Komisije, kroz ovaj proces u periodu od 2001. do 2019. godine, iz registrovanih, masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mesta ekshumirani su posmrtni ostaci preko 1.400 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima na teritoriji Republike Hrvatske, a posmrtni ostaci preko 980 identifikovanih žrtava su predati porodicama radi sahrane.

Od samog početka procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka koje su vršene na području Republike Hrvatske, po zajednički utvrđenoj metodologiji, našoj strani je omogućen monitoring te je i ovog puta identifikacijama prisustvovao monitorski tim Komisije za nestala lica.

Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, čije porodice žive u Republici Srbiji, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih, navodi se u saopštenju.

Bivši glavnokomandujući američke vojske u Evropi predložio je novi pristup rešavanju kosovskog pitanja! Više o tome OVDE!

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA