Najnovije

Ruski padobranci stigli u Srbiju sa modernizovanim puškama AK-74M „Obves“

Na vojnoj vežbi „Slovensko bratstvo-2019“ učestvuju pripadnici 234. gardijskog desantno-jurišnog puka iz sastava 76. vazdušno-desantne divizije. Oni su u Srbiju došli sa modernizovanim automatskim puškama AK-74M „Obves“ koji značajno povećavaju vatrenu moć ali i efikasnost ruskih padobranskih sastava.

Ruski padobranci (Foto: mil.ru)

Ova vežba će trajati u periodu od 15-21.juna. Osnovni zadatak vežbe „Slovensko bratstvo – 2019 je uvežbavanje internacionalnog bataljona da zajednički izvodi složenu protivterorističku operaciju sa elementima padobranskog desanta, u cilju blokade zahvaćene teritorije i uništenja uslovnog neprijatelja. Poseban akcenat će se biti stavljen i na realizaciju praktičnih zadataka u kojima će se upotrebljavati različiti tipovi savremenog streljačkog naoružanja i automatski bacači granata.

Projekat modernizacije automatske puške Ak-74M „Obves“ je pre svega usmeren na povećanje preciznosti prilikom vatrenog dejstva, kao i na unapređenje kompletne ergonomičnosti oružja. Ova modernizacije je posebno upotrebljiva kod borbeno najeksploatisanijih jedinica ruske armije, kakve su motostreljačke i vazdušno-desantne jedinice.

Puška je opremljena savremenim nišanskim kompleksom koji za 1,5h povećava borbenu efikasnost oružja. Na vrhu puščane cevi se nalazi unapređeni razbijač vatre koji daleko kvalitetnije prikriva borca prilikom borbe u noćnim uslovima. Na pušku je montirana pikatini šina na koju se mogu dodati različiti taktički dodaci, kao što su prednji rukohvat, taktička baterija, laserski indikator, infracrveni osvetitel. Duža pikatini šina se nalazi se gornje strane oružja, dok su dve kraće montirane bočno, sa obe strane. Na dužu šinu se može integrisati različiti modeli kolimatorskih i optičkih nišana.

Daleko je bolje rešen regulator paljbe sa kočnicom, kao i rukohvat koji je ergonomski oblikovan za bolje „ležanje“ u ruci. Na pušku je montiran novi teleskopski kundak koji se može preklapati na bočnu stranu (levo). Kundak se takođe veoma jednostavno može podešavati po dužini, u zavisnosti od antropometrijskih dimenzija strelca.

Važno je napomenti da je paket opreme „Obves“ kompatibilan sa ostalim modelima streljačkog oružja (AK-74 + serija 100) koje je proizveo čuveni AK.

Šta je predsednik Vučić izjavio povodom napete situacije u Podgorici pročitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA