Najnovije

Počinje snimanje filma o Jasenovcu!

U septembru počinje snimanje prvog igranog filma o Jasenovcu, u režiji Predraga Antonijevića, po scenariju Nataše Drakulić, a uz podršku Vlade Srbije i Filmskog centra Srbije. Film "Dara iz Jasenovca" biće predstavljen danas na konferenciji za novinare, a osim autora, biće prisutan i stručni kosultant, inače profesor i ekspert za Holokaust Majkl Berenbaum.

Ustaše (Foto: jutjub)

Majkl Berenbaum je rekao da je Jasenovac jedan od najmanje izučavanih logora smrti, ali i najkompleksijnih zbog mnogo različitih žrtava – Srba, Roma, Jevreja.

"Od ovog filma – kao i od svakog drugog – može da se očekuje da ispriča priču, bez statistike i brojeva, da prikaže život jedne do tri osobe sa kojom možete da se identifikujete i kroz čiji lik možete da razumete šta se dogodilo u Jasenovcu" – priča Berenbaum.

Ko je zapravo Dara?

Dara je spoj više različite dece koja su prošla kroz to iskustvo. Ona ima jedinstvenu priču, koju gradi vrlo dobro kako se njen karakter razvija.

Gotovo 80 godina prošlo je od nastanka logora Jasenovac. Sa ove distance – koliko će film biti dokument a koliko umetnička sloboda?

Film neće biti dokumentarni, već umetničko stvaralaštvo koje prenosi iskustvo iz Jasenovca. Razlog zbog kojeg radim na filmu jeste da nateram publiku da razume prirodu onoga što se dogodilo u Jasenovcu. Jednako je važno da ne napravimo fikciju od onoga što se tamo događalo od okrutnosti, ubijanja, mučenja, smrti.

Ova tema je i danas predmet sporenja Srbije i Hrvatske. O broju žrtava nema saglasnosti. Da li će film približiti ili udaljiti stavove?

Zbog toga što Jasenovac nije izučavan kao drugi logori, i činjenice da postoji politizacija istorije, jer su podele i dalje stvarne, opstaje spor o brojevima koji su išli gore i dole u poslednjih 70, 75 godina. Konsenzus koji imaju istoričari je poznat, ali ova priča nije o brojevima. Staljin je jednom rekao da je smrt miliona ljudi statistika, a on je ubio milione ljudi. Smrt jedne osobe, naročito deteta je tragedija i svi mogu da se identifikuju sa detetom, svi razumeju ranjivost deteta i ispričati priču kroz iskustvo devojčice je snažno. 

Istorija je pokazala kako podeliti Srbe i Hrvate. Možda će film, njegova priča, moći da ih učini manje razdvojenima, možda čak i malo bližima.

Obradović zahteva da Šarčević podnese ostavku, više o tome saznajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA