Najnovije

UREDNIK FRANCUSKOG FIGAROA DOBIJA PRETNJE ZBOG TEKSTOVA O SRBIMA: Svetski moćnici ne žele da se sazna prava istina o KiM

Urednik francuskog "Figaroa" Žan-Kristof Bijison, kojem je zaprećeno smrću zbog poruke na društvenoj mreži da treba pročitati članak njegovog kolege o stradanju Srba na KiM, objavljen u tom magazinu, kaže da se to ne dešava prvi put, već da često dobija poruke slične sadržine kada objave nešto o KiM.

Žan-Kristof Bijison želi da prikaže pravu istinu o Srbima (Foto: Jutjub)

Bijison je naveo da su čak i vlasti iz Prištine zbog jednog od članaka želele da pokrenu sudski postupak protiv njega, ali je, kaže, zahtev ocenjen kao neosnovan.

Zbog toga, ističe, više i ne ide na KiM, ali zato idu drugi novinari, s ciljem, naglašava, da se Francuzi informišu o tome šta se događa.

Bijison navodi da mu oni koji prete preko Tvitera zameraju da je prosrpski orijentisan, ali da on samo nastoji da saopšti istinu, kao i da je umeo da bude i kritičan prema Srbima u bivšem jugoslovenskom konfliktu.

"Sada su Srbi ugroženi i to treba istaći", poručio je Bijison.

Kaže da će nastaviti da radi svoj posao kao dosad, a za sledeći broj magazina "Figaro" najavljuje da će objaviti da tema o teškom položaju Srba na KiM očigledno smeta.

"Kao da svi žele da zatvore oči pred onim što se tamo događa. Mnogi se sigurno stide zbog aktuelnog stanja na Kosovu i ne žele da se to sazna", primetio je Bijison.

O pretnjama koje su upućene na njegov račun, a da nije ni autor teksta, kaže da je signalizirao vlastima, a na pretnje je odgovorio tako što je, navodi, još jednom pozvao da se pročita članak.

Posle objavljivanja članka u poslednjem broju francuskog magazina "Figaro" o stradanju Srba na KiM, a povodom 20 godina od završetka NATO bomardovanja, pretnje smrću je dobio i humanitarac Arno Gujon koji se pominje u reportaži.

Pročitajte OVDE kakvu je poruku Evropski savet poslao Prištini.

Izvor: Novosti/Tanjug

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA