Najnovije

AMERI DOLIVAJU ULJE NA VATRU: Pentagon šalje vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 250 miliona dolara

SAD će Ukrajini pružiti vojnu opremu i oružje, kao i obuku i podršku u iznosu od 250 miliona dolara, saopštio je Pentagon, dodavši da će ukrajinska mornarica biti jedan od korisnika.

Vojska Ukrajine (Foto: Jutjub)

Ukrajinska vojska će dobiti snajperske puške, bacače granata, radarske sisteme, opremu za noćno osmatranje i uređaje za komunikaciju, navodi se u saopštenju Pentagona. Izgleda da popis ne odstupa od onoga što je Kijev primio kao vojnu pomoć iz Vašingtona u prethodnim godinama.

U saopštenju se navodi da će sa ovim paketom vojne pomoći SAD-a Ukrajini ukupna vrednost od 2014. godine dostići 1,5 milijardi dolara, a kada je u Kijevu uz podršku SAD-a izvršen državni udar, te zbačena ukrajinska vlada. Kijev je optužio Rusiju za početak sukoba i zatražio vojnu pomoć od zapadnih zemalja.

Vojna pomoć Vašingtona se znatno povećala za vreme Donalda Trampa, koji je pristao da Ukrajincima pruži naprednija smrtonosna oružja kao što su protiv-oklopne rakete, što njegov prethodnik u Beloj kući nije prihvatio.

Saopštenje je usledilo u periodu tranzicije i preuzimanja dužnosti novog predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koji je vodio predizbornu kampanju obećanjima da će iskoreniti korupciju i doneti mir u zemlji. Međutim, njegova retorika postala je ratobornija nakon njegove inauguracije.

Rusi dobili novi MiG-35 protiv kojeg američki F-35 nema šansu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA