Najnovije

DIVERZANTI STOP: Brigada koja štiti Krimski most jača za četiri broda „Gračanok“

Plovila klase 21980 „Gračanok“ su opremljena sredstvima za pretragu morskog dna i detekciju ronilačkih diverzanata i njihove tehnike, ali i sa savremenom opremom za potražno-spasilačke operacije na velikim dubinama

"Gračanok" (Foto: jutjub)

Brigada Rosgvardije koja se nalazi u Kerču (ova jedinica je obrazovana za obezbeđenje Krimskog mosta) dobiće četiri protivdiverziona broda „Gračanok“, rekao je prvi čovek ministarstva Viktor Zolotov.

„Ovom događaju su prethodile tri godine zajedničkog rada specijalista iz našeg ministarstva i brodograđevinskih kompanija. NJegov rezultat je prijem u naše jedinice četiri broda iz pomenute serije“- rekao je Zolotov za vreme ceremonije svečanog porinuća prvog broda „Gračanok“ koji je spušten u vodu u fabrici „Vimpel“ koja se nalazi u gradu Ribinsk.

U informativnoj službi Rosgvardije su precizirali da će sva četiri broda stići u grad Kerč na jesen ove godine. Posle spuštanja „Gračanoka“ u vodu u planu je da njegova buduća posada ostane narednih nekoliko nedelja u gradu Ribinsk, gde će se detaljno upoznati sa brodom.

„Gračanok“ ima visoke kvalitete kada je u pitanju pokretljivost i plovnost. Ovo nam daje nove mogućnosti kada je u pitanju izvršavanje znatno šireg spektra zadataka, koji su do sada bili svojstveni brodovima višeg ranga“- rekao je Zolotov.

Prema njegovim rečima, brigada Rosgvardije koja će obezbeđivati ovaj most će dobiti sredstva koja će efikasno moći da detektuju podvodne diverzante i njihovu opremu, u cilju sprečavanja svih nepoželjnih aktivnosti koji mogu da dođu iz morskih dubina. Pored toga brod „Gračanok“ će biti opremljen specijalnim ronilačkim kompleksom pomoću kojeg će biti moguće izvođenje specijalnih potražno-spasilačkih operacija na dubinama i do 300 metara.

Krimski most povezuje Krasnodarski kraj i poluostrvo Krim, gde po svojim dimenzijama spada u najveći most u Evropi sa 19 km dužine.

Predsednik Rusije V.V. Putin je 15.maja 2018.godine godine svečano pustio most u saobraćajnu funkciju, koja se za sada obavlja samo motornim vozilima. Ruske građevinske i saobraćajne kompanije ubrzano postavljaju železničke šine preko ovog mosta, pa će most i za ovakvu vrstu saobraćaja biti osposobljen do kraja tekuće godine.

Nešto više o brodu „Gračanok“

Protivdiverzioni brod klase 21980 „Gračanok“ je specijalizovan za borbu protiv ronilačkih diverzantsko-terorističkih grupa i sredstava, u cilju zaštite punktova baziranja i objekata koji se nalaze na obali i bližoj morskoj akvatoriji. Do sada je izgrađeno ukupno 16 ovakvih plovila, dok se u ovom momentu gradi još šest novih brodova.

Brod je dugačak 31,04 metra, a širok 7,4 metra. NJegova gaz iznosi 1,85m. Ukupan deplasman dostiže 139 tona. Pokreću ga dva dizel motora koji mu omogućavaju brzinu plovljenja i do 23 čvora. Sa punim kapacitetom rezerovara „Gračanok“ može da pređe daljinu od oko 200 nautičkih milja. Posada se sastoji od osam ljudi, a na otvorenom moru njegova autonomija iznosi pet dana.

Što se tiče opreme koja je integrisana na „Gračanok“, brod je opremljem navigaciono-radarskom stanicom MR-231 „Pal“, zatim višenamenskim opto-elektronskim kompleksom za praćenje bliže vazdušne i pomorske situacije MTK-201, automatizovanim sistemom veze R-779-9, integrisanim kružnim sistemom „Mostik-21980“, hidroakustičnom stanicom za otkrivanje podvodnih diverzanata i njihove tehnike MG-757 „Anapa“, TV-navođenog podvodnog aparata „Falkon“ kojeg je razvila kompanija Saab Seaeye Co.LTD sa radnom dubinom i do 300 metara, kao i kompleksa „Kaljmar“ koji omogućava detaljno skeniranje morskog dna do 200 metara dubine,pri kretanju broda brzinom do 8 čvorova.

Što se naoružanja tiče, „Gračanok“ je opremljen sa teškim mitraljezom u kalibru 14,5mm i protivdiverzionim bacačima granata DP-65A i DP-64. Za zaštitu broda od niskoletećih vazdušnih ciljeva tu se nalaze i LPRS „Igla“ („Verba“) u količini od četiri komada.

Vašington poslao jasnu poruku Iranu da žele rat, kako je komadant iranske garde odreagovao, saznajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA