Najnovije

LOPTA JE SADA KOD ŠIPTARA? Srbija ne upada u klopku Pariza, zato što ne prihvata kapitulaciju!

Da bi se održao sastanak u Parizu, Albanci bi morali da ukinu takse. Jer, ni Merkelova ni Makron ne žele još jedan fijasko.

Vučić i Makron (Foto: Jutjub)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da, sa 99 odsto sigurnosti, može da kaže da sastanka u Parizu neće biti. Po njegovim rečima, Albanci nisu spremni da razgovaraju ni o čemu važnom, kao i da su na poseban način želeli da pošalju poruku Nemcima i Francuzima da nisu Evropljani ti koji treba da rešavaju kosovski problem.

Lopta u dvorištu Albanaca

Politikolog Dragomir Anđelković komentariše da sastanak u Parizu ima smisla samo ako bi to bio nastavak pregovaračkog ciklusa.

„Da bi se za sastanak stvorili uslovi, na albanskoj strani je da ukine sve prepreke za dalje razgovore. Ne treba da se zaboravi da je pozicija Srbije bila da nećemo da pregovaramo o drugim stvarima dok se Briselski sporazum ne implementira. Albanska strana ne samo da to nije uradila, već je usvojila i takse koje su otežale dalje pregovore i na kraju je usvojila i pregovaračku platformu, koja onemogućava svaki kompromis“, podseća Anđelković.

Predsednik Srbije upravo je ove stvari imao na umu kada je rekao da su to sve stvari koje pokazuju da Priština ne želi dijalog i da želi da procesom u potpunosti upravljaju SAD i niko više. To, prema njegovim rečima, nije realno, a Nemci i Francuzi su poruku dobro razumeli.

Makron i Merkelova neće biti iznenađeni

Anđelković zato i veruje da ovakva odluka srpskog predsednika nije iznenađenje za Nemačku i Francusku.

„Mislim da su se te zemlje i same verovatno pitale da li ima smisla održati sastanak u Parizu, ako tu ne može ništa da se postigne. Ako bi se ponovio Berlin, to bi za njih bilo poniženje i pokazali bi totalnu nemoć. Tako da je, čak i za Merkelovu i Makrona, dobro da nema tog sastanka ako nisu u stanju da ukrote Albance da počnu razumno da se ponašaju. Međunarodna zajednica je pokazala, posle taksi, da ili ne želi da ukroti Albance, ili to ne može“, ističe Anđelković.

On misli da su kosovski Albanci malo iznenađeni ovom porukom predsednika Vučića, ali stvari su došle do tačke kada je svaka dalja priča besmislena.

Neko bi da ponudi - kapitulaciju

„Mislim da je ovo poruka Beograda, da, ako neko misli da ćemo mi prihvatiti kapitulaciju, grdno se vara. Srbija ima uslove i ona će ih sve vreme nametati, a do kompromisa se može jedino doći ako svaka strana nešto da“, uveren je sagovornik Sputnjika.

„Mislim da je odluka Prištine da sastanka neće biti“, objasnio je Vučić, ukazujući da su šanse manje od jedan odsto da Albanci prihvate da se razgovara o taksama i da sastanka ipak bude.

Predsednik Srbije istakao je da se naša država ponašala konstruktivno, ozbiljno i da želi dijalog i konstruktivno rešenje, ali da ne želi da ulazi u razgovore u kojima mora reći unapred da će potpisati nezavisnost, a da o taksama čak i ne može da se priča.

Glasnogovornica tzv. vlade Kosova Donjeta Gaši rekla je da je Kosovo spremno da bude deo Pariskog samita i pregovora, a da li će do njega i doći, zavisi od Francuske i Nemačke.

Pročitajte OVDE kakav je to hitan poziv iz Merkelinog kabineta dobio Vučić.

Izvor: sputniknews. com 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA