Najnovije

MALEZIJSKI PREMIJER: Jako smo nezadovoljni jer to je od početka pretvoreno u vrlo ispolitiziranu aferu kako bi Rusija bila optužena

Malezijski premijer ocenio je u četvrtak "smešnom" odluku da se trojici Rusa i jednom Ukrajincu u ožujku 2020. sudi za nesreću aviona MH17 Malezija Erlajnsa, koji je 2014. srušen projektilom u istočnoj Ukrajini.

Malezijski premijer Mahatir Muhamed (Foto: Jutjub)

"Jako smo nezadovoljni jer to je od početka pretvoreno u vrlo ispolitiziranu aferu kako bi Rusija bila optužena", rekao je malezijski premijer Mahatir Muhamed novinarima dan nakon objave odluke.

"To je smešno", dodao je. "Što se nas tiče, želimo dokaze krivice. Za sada ne postoji nikakav dokaz. Samo glasine". Rusija negira umešanost u tu nesreću u kojoj je poginulo 298 ljudi, većinom Holanđana.

U maju 2018. međunarodni istražitelji iz Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine objavili su da su utvrdili da je projektil kojim je srušen avion poticao iz 53. ruske protivvazdušne brigade bazirane u Kursku, na zapadu Rusije.

Međunarodni istražitelji poručili da će proruski separatisti biti privedeni pred lice pravde. Malezijsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je ranije da želi da suđenje bude "transparentno, verodostojno i efikasno".

Međunarodni istražitelji su u u sredu objavili da će Rusi Sergej Dubinski, Igor Guirkin i Oleg Pulatov i Ukrajinac Leonid Karčenko, visoko pozicionirani proruski separatisti na istoku Ukrajine, biti prvi koji će biti privedeni pred lice pravde u tom slučaju.

Holandski tužilac Fred Vesterbeke rekao je da su optuženi da su na istok Ukrajine dopratili protivvazdušni sistem BUK, kojim je, prema istražiteljima, ispaljen projektil koji je 17. juna 2014. srušio malezijski Boing 777 koji je leteo na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur.

Rusija je ocenila da su te optužbe "neutemeljene". SAD je pozvao Moskvu da "pravda" bude zadovoljena. Suđenje bi trebalo da počne 9. marta 2020. godine na sudu u Šipolu u predgrađu Amsterdama.

Moguće je da će se optuženicima suditi u odsutnosti jer Rusija i Ukrajina ne izručuju svoje državljane drugim zemljama. Za optuženicima su izdati međunarodni nalozi za hapšenje.

Pročitajte OVDE šta je sve rekao Putin na svojoj godišnjoj konferenciji za narod.

Izvor: Index. hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA