Najnovije

"OTIŠLI SMO NA KOSOVO DA POBEDIMO ILI POGINEMO": Ruski general otkrio šokantnu istinu o Slatini! Za ne poverovati! (VIDEO)

Osvajanje Slatine bilo je pitanje života i smrti. Srbi su pročistili put ruskim transporterima kad su krenuli iz BiH ka Kosovu, narod ih je zasipao cvećem, priča general Georgij Špak.

Ruski padobranci (Foto: jutjub)

“Rusija ima moć i volju da na Balkanu demonstrira snagu, kao što smo devedesetih godina prošlog veka to pokazali na primeru Kosova i Metohije, desantom na aerodrom Slatina kod Prištine” – rekao je u intervjuu za Raša Tudej penzionisani general Georgij Špak, bivši komandant vazdušno-desantnih snaga vojske Rusije, koji je na toj dužnosti bio u periodu između 1996. i 2003. godine. 

Špak se prisetio pripreme plana za upad Rusa na slatinski aerodrom. Početkom maja 1999. načelnik generalštaba vojske Rusije pozvao ga je u kancelariju i naredio mu da odmah odleti u bosanski grad Ugljevik, gde je bio štab brigade ruskih vazduhoplovnih snaga, i da se tamo pripremi za zauzimanje strateškog aerodroma na Kosovu, kao i da akcija o kojoj je nedavno snimljen film "Balkanska međa" mora ostati tajna. 

“Vojnici i oficiri u mirovnoj brigadi u BiH bili su već uigrani, trebalo je samo da se razradi akcija” – kaže general i podseća da o planu upada na Slatinu američke snage nisu ništa znale.

Padobranska jedinica trebalo je da prođe veći deo marša iz Bosne ka Kosovu. 

“Srbi su napravili zeleni koridor za rusku kolonu” – objašnjava ruski general. On dodaje da je srpska vojna policija pročistila pur ruskim oklopnim transporterima, koje je narod, dok su se kretali kroz Srbiju, zasipao svećem.

“Naši padobranci su otišli u Prištinu da pobede ili poginu. Operativnom grupom su komandovali general Valerij Ripkin i general Sergej Pavlov. Na teritoriji Srbije se pridružio general-pukovnik Zavarzin” – priseća se Špak.

Američki izviđački sateliti otkrili su kretanje ruske kolone kada je već prošla skoro dve trećine puta do Slatine. 

Ostalo je poznato. Rusi su u sedam časova ujutru 12. juna 1999. godine zauzeli sve strateške objekte na aerodromu i postavili kontrolne punktove.

“Jedinice jugoslovenske vojske su već otišle, a članice NATO i kosovski Albanci još nisu došli. Uskoro je naišla patrola Britanaca. Mi smo samo nekoliko sati bili ispred njih” – kazao je Špak.

Engleski general Majkl DŽekson tada je dobio od komandanta NATO snaga u Evropi američkog generala Veslija Klarka naređenje da razbije Ruse.

Ali Britanac to nije učinio. Zašto je odbio naređenje najbolje govori rečenica koju je tada izgovorio: "Neću da budem krivac za početak trećeg svetskog rata". 

Nakon toga održani su pregovori na nivou ministara spoljnih poslova i odbrane i Rusija je postala punopravan učesnik mirovne misije na Kosovu.

“Rusija je tada, prvi put posle dugog niza godina, svima pokazala da bez nje ne mogu da se rešavaju svetski problemi, a naročito ne pitanje Kosova” – zaključio je general Špak. 

Amerikanci objavili jezivu istinu šta se tačno dešava na Kosovu, saznajte o tome OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA