Najnovije

SKANDAL NAD SKANDALIMA: Venecijanska komisija podržala crnogorski zakon protiv SPC?

Venecijanska komisija Saveta Evrope je pozitivno ocenila Predlog zakona Crne Gore o slobodi veroispovesti i u mišljenju pozdravila "istinske napore crnogorskih vlasti" da novim zakonom bude zamenjen zastareli Zakon o pravnom položaju verskih zajednica iz 1977. godine.

Sednica Venecijanske komisije (Foto: Jutjub)

Mediji u Podgorici prenose saopštenje Vlade Crne Gore u kojem se navodi da je Venecijanska komisija je na plenarnoj sednici donela pozitivno mišljenje o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, konstatujući da predloženi zakonski tekst "donosi značajne pozitivne promene postojećeg zastarelog zakonodavstva".

"Venecijanska komisija takođe ocenjuje pozitivnim opredeljenje da predloženim zakonom bude garantovana ne samo sloboda veroispovesti, već i sloboda nereligijskih uverenja, pozdravljajući liberalan pristup u odredbama kojima se propisuje procedura registracije verskih zajednica, poštuje njihova autonomija i garantuju prava na versku pouku i osnivanje verskih škola", navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

U mišljenju se pozdravlja i zakonsko rešenje po kojem registracija verskih zajednica nije propisana kao obavezna.

"Pristup koji je zauzet u Predlogu zakona i koji su vlasti zauzele je dobrodošao. Pored toga, Venecijanska komisija naglašava da dobrovoljni karakter registracije ne znači da verske zajednice mogu delovati izvan pravnog sistema. U modernim demokratijama, ustavna ograničenja ovlašćenja države nad verskim zajednicama ne mogu se smatrati preprekom za potvrđivanje autoriteta demokratske države. Verske zajednice se ne nalaze iznad ili izvan nacionalnog pravnog poretka: one imaju svoje mjesto - iako posebno, garantovano i zaštićeno posebnim temeljnim pravima - u okviru tog poretka", piše u dokumentu.

Komentarišući pitanje imovine verskih zajednica, Venecijanska komisija je naglasila da je ono važno i da "razume zabrinutost crnogorskih vlasti u pogledu uvođenja pravne sigurnosti i rešavanja pitanja moguće nezakonite/zloupotrebom izvršene registracije na ime verskih zajednica tokom 1990-ih godina niza verskih objekata koji mogu biti deo kulturne baštine Crne Gore".

"Tim pre zato što država, po Članu 78. Ustava, ima dužnost da štiti prirodnu i kulturnu baštinu zemlje. Venecijanska komisija pozdravlja u tom pogledu to što se rešenja predložena u ovom predlogu zakona oslanjaju na dugogodišnje pravne principe crnogorskog pravnog poretka i ne zasnivaju se na ad hoc pravilima, specifičnim za ovu situaciju", ukazala je Venecijanska komisija.

Vlada Crne Gore je istakla da je Venecijanska komisija ovim mišljenjem podržala njeno "ključno opredeljenje da predloženim zakonom svakom građaninu Crne Gore bude garantovana sloboda da, po sopstvenoj savesti, bude ili ne bude vernik bilo koje veroispovesti, afirmišući pravo države da zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i da obezbedi da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji države".

Pogledajte OVDE protiv koga je Marko Milačić podneo krivične prijave.

Izvor: Vijesti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA