Najnovije

VELIKI PRITISAK NA PRIŠTINU, MERKELOVA I MAKRON NA POTEZU: Sastanci sa Albancima ispod žita, zahtevaju ukidanje taksa!

Predstavnici Berlina i Pariza tokom ove nedelje održaće niz nezvaničnih sastanaka sa Ramušom Haradinajem i Hašimom Tačijem kako bi pripremili teren za sastanak 1. jula u Parizu, saznaje "Blic".

Tači, Makron, Merkel (Foto: Jutjub)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak da bi, kako sada stvari stoje, 99 odsto sastanak u Parizu neće ni biti održan jer Albanci nisu spremni da pregovaraju.

U međuvremenu, Nemačka i Francuska su u pravoj diplomatskoj ofanzivi.

Kako kaže naš izvor iz diplomatskih krugova, nekoliko sastanaka je već održano. Kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron nemaju više prostora za kiks: još jedan susret regionalnih lidera bez ikakvog rezultata, kao onaj u Parizu, bio bi njihov debakl.

- Prethodnih dana već su održani sastanci ispod žita sa rukovodstvom Prištine. Berlin i Pariz pokušavaju da izvrše pritisak na Haradinaja i Tačija da popuste i povuku takse kako bi mogao da se napravi makar mali korak napred u pregovorima dve stane - ističe naš sagovornik. Dve najveće evropske sile sebi ne smeju da dozvole sramotu koja se dogodila u Berlinu kada su u Nemačku doveli sve regionalne lidere, kasnije se ispostavilo na ekskurziju bez rezultata.

Bez garancija da će se napraviti neki pomak, sastanak u Parizu se neće održati. Zapadu je ostalo još nekoliko dana da ubede svoje sagovornike u Prištini - zaključuje izvor.

Ovo ni izbliza nije prvi pokušaj da se sa Zapada utiče na Prištinu da ukine problematične namete. Osim ambasadora SAD i predstavnika EU, jasnu poruku o tome slali su i visoki zvaničnici Stejt departmenta i NATO.

Osim iza kulisa, pritisak na Prištinu pojačava se i u zvaničnim, javnim nastupima i dokumentima iza kojih stoje lideri ili administracija zapadnih političara. Evropski savet je - u dokumentu koji je našao put do albanskih medija - u nacrtu izveštaja za KiM, posebno naglasio potrebu da takse na robu iz Beograda i BiH budu ukinute. U istom dokumentu servirano je još nekoliko hladnih tuševa za prištinsku administraciju (vidi okvir). Posebno bolna tema za njih je novo odlaganje ukidanja viza za građane Kosova. Ta "šargarepa" kojom Brisel poslednjih godina maše pred nosom Prištini opet ostaje van domašaja.

Takse su "nenormalne"

I sve brojniji kosovski politički faktori i nezavisni analitičari podržavaju tezu o ukidanju taksa. Jedan od njih je i Vetan Suroi, prištinski politički analitičar i učesnik pregovora u Rambujeu i Beču. Suroi je u razgovoru za "Prvu televiziju" rekao da je dijalog sa Beogradom neophodno početi u drugačijoj formi što pre, ali i da su nametnute takse "izraz nenormalnosti".

- Inače proces pregovora se mora nastaviti, ali ta faza procesa normalizacije, kako je zovu, doživela je prirodni kraj, a nije proizvela ništa novo. Naprotiv: degradirala je dosadašnje napore i dovela do razgovora o razmeni stanovništva i teritorija - kaže Suroi u intervjuu. Govoreći o taksama na srpsku robu, Suroi kaže da su takse samo izraz nenormalnosti, jer nije normalno da postoje takse od 100 odsto.

- To pokazuje da je sedam godina tih pregovora bilo veliko traćenje vremena - kaže Suroi. Prema njegovom mišljenju, podela Kosova - model normalizacije odnosa koji se u ovoj ili onoj formi pominje već najmanje dve godine - nije realno rešenje konflikta.

- Nema rešenje sa podelom KiM. Sva rešenja koja su počela sa idejom o podeli, etničkim razgraničenjima bilo koje vrste, dovela su do katastrofe. Nema razloga da verujemo da i ovo razgraničenje ne bi bilo katastrofa, pa zašto bismo onda ulazili u njega. Ono što ova društva proizvode - to je neizvesnost. A budućnost se ne može graditi na neizvesnosti - zaključuje Suroi.

Tači: EU drugačije postupa sa KiM

Kosovski predsednik Hašim Tači sa zabrinutošću je dočekao zaključke Saveta Evrope u kojima se, između ostalog, ponavlja teza da je neophodno ukinuti takse na robu iz Srbije i BiH, ali i još jednom odlaže ukidanje viza za građane KiM.

Tači je na svom Fejsbuk profilu napisao da se "jasno vidi unutrašnja turbulencija koja je narušila viziju EU", koja, prema njegovim rečima, nije uspela da prevaziđe protekcionistički instinkt i nemar prema celom regionu, posebno na Kosovu. Tači je dodao da "EU postupa sa Kosovom drugačije u poređenju sa drugim zemljama", te da ta "nepravda" ne prolazi nezapaženo.

Pročitajte OVDE sve o najnovijoj provokaciji Srbije.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA